Sunday, May 22, 2011

Tanah Runtuh : Wajarkah seorang Menteri berkata begini?

Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail merakamkan jutaan takziah kepada keluarga, pewaris dan pihak rumah anak yatim yang terlibat dalam insiden tanah runtuh di Hulu Langat.

Disamping itu Datuk Seri Dr Wan Azizah turut menggesa kajian menyeluruh dilakukan ke atas bangunan dan kawasan sekitar insiden kerana bencana melibatkan kehilangan nyawa tidak boleh diambil mudah.

Tanpa merakamkan takziah mahupun sebarang rasa simpati terhadap mangsa dan sanak saudara mereka seorang Menteri di Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat telah mengeluarkan kenyataan seperti dibawah..


Wajarkah kenyataan begini dikeluarkan ketika kaum keluarga terdekat mangsa berada di dalam keadaan tertekan dan sedih seorang Menteri dari UMNO datang dan berkata seperti ini?


Shahrizat: Rumah Al-Taqwa tak berdaftar

Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Kampung Gahal, Hulu Langat tidak berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau mana-mana agensi di bawah Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Bernama memetik menteri berkenaan Datuk Seri Shahrizat Jalil berkata beliau juga tidak pasti sama ada rumah anak yatim itu berdaftar di bawah mana-mana agensi di kementerian lain.

"Yang terlibat (dalam tragedi ini) ada pelajar, ada anak yatim, ada guru. Kita tidak tahu ia di bawah agensi mana," katanya kepada pemberita semasa melawat kawasan kejadian tanah runtuh di rumah anak yatim itu malam semalam.

Sehingga awal pagi ini, semua 25 mangsa yang tertimbus berjaya dicari dan dikeluarkan. Mangsa yang terkorban dalam tragedi itu ialah 16 orang manakala sembilan mangsa yang terperangkap selamat pada kejadian tanah runtuh yang berlaku pada pukul 2.30 petang semalam itu.

Shahrizat berkata beliau akan mengadakan pertemuan dengan agensi dan kementerian berkaitan dalam masa terdekat untuk mengetahui status rumah anak yatim itu.


Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails