Friday, May 27, 2011

Percayakah anda.. Kekal harga barang tiada kaitan dengan Pilihanraya?

Percayakah anda?? Kata Najib "Keputusan tidak menaikkan harga petrol RON 95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) dalam waktu terdekat membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap beban yang terpaksa ditanggung rakyat walaupun akan terpaksa menanggung subsidi hampir RM20 bilion dan tiada kaitan dengan pilihan raya....


Subsidi: Kekal harga tiada kaitan PRU-13, kata Najib

KUALA LUMPUR, 27 Mei — Keputusan tidak menaikkan harga petrol RON 95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) dalam waktu terdekat membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap beban yang terpaksa ditanggung rakyat walaupun akan terpaksa menanggung subsidi hampir RM20 bilion dan tiada kaitan dengan pilihan raya.


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, keputusan menanggung beban yang berat itu terpaksa dibuat semata-mata untuk kebajikan rakyat kerana kerajaan hanya mempunyai bajet subsidi minyak sebanyak RM11 bilion tahun ini.

“Ini bererti langkah-langkah susulan atau alternatif perlu diambil kalau harga minyak masih tidak dinaikkan,” katanya di Tokyo semalam selepas menghadiri Persidangan Antarabangsa Nikkei Ke-17 semalam.

Sambil menafikan ia mempunyai kaitan dengan pilihan raya, bagaimanapun, Najib (gambar) dipetik Utusan Malaysia hari ini berkata, kerajaan hanya berharap rakyat menunjukkan penghargaan mereka ke atas keputusan itu.

“Dari segi pengurusan kewangan makro juga, jumlah subsidi yang begitu besar sebenarnya tidak selari dengan prinsip pentadbiran yang baik tetapi rakyat biasa sukar memahami perkara tersebut,” kata beliau dalam laporan itu.

Berhubung pertanyaan sampai bila harga minyak akan kekal, Perdana Menteri berkata, perkara itu sukar diramalkan kerana tiada siapa yang tahu mengenai perubahan harga minyak tetapi kerajaan akan berusaha lakukan apa yang terbaik untuk rakyat.

Kelmarin, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Putrajaya tidak akan menaikan harga petrol RON95, diesel dan LPG.

Beliau berkata, keputusan tersebut dibuat selepas kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat.

Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan tetap akan meneruskan kajian rasionalisasi subsidi berikutan peningkatan harga bahan bakar itu di pasaran global.

Sebelum ini firma penyelidikan pelaburan AmResearch berkata, harga petrol RON95 dijangka mengalami kenaikan 20 sen bulan depan, mencecah RM2.10 seliter, selepas kos subsidi meningkat tiga kali ganda kesan pergolakan politik di rantau Timur Tengah dan utara Afrika.

Firma itu menganggarkan Putrajaya kini memperuntukkan subsidi sehingga 90 sen seliter bagi petrol RON95 berbanding 30 sen seliter yang disasarkan selepas harga minyak mentah dunia naik sehingga AS$99 (RM303) setong daripada AS$79 setong tahun lalu — hampir sama dengan paras AS$100 setong pada 2008.

AmResearch juga berkata, subsidi petrol akan menyebabkan defisit fiskal kerajaan meningkat sehingga enam peratus berbanding 5.4 peratus jika RON95 kekal dengan harga semasa RM1.90 seliter sepanjang tahun ini.


The Malaysian Insider

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails