Wednesday, March 23, 2011

Video Lucah gagal, Tiga DNA diterima semula mahkamah.

Adakah keputusan ini terpaksa dibuat setelah cubaan menyerang Anwar menggunakan isu Video Lucah dipatahkan pada saat awal??


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan bahawa tiga barangan yang dikemukakan sebelum ini boleh diterima sebagai bukti yang sekaligus mengubah keputusan sebelum ini pada perbicaraan dalam perbicaraan yang menolaknya diterima sebagai bukti.

Dalam keputusannya, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah bagaimanapun menolak permohonan pendakwaan bagi memaksa Anwar memberikan sampel DNAnya.


Keputusan hari ini dikatakan sebagai satu tamparan kepada Anwar.

Sebelum ini pihak pendakwaan membuat dua permohonan - permohonan pertama bagi semakan semula keputusan perbicaran dalam perbicaraan yang menolak tiga barangan sebagai bahan bukti dan jyang kedua bagi mengarahkan ketua pembangkang itu memberikan sampel DNAnya.

Permohonan bagi memaksa Anwar menyerahkan sampel DNA dikatakan sesuatu yang 'bukan lazim' dan belum pernah dilakukan dalam sejarah Malaysia, negara-negara Komanwel dan juga dunia, kata peguambela utama, Karpal Singh

Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden telah berhujah bahawa sampel DNA Anwar adalah penting dan relevan bagi menentukan sama ada ia sepadan dengan DNA yang diambil dari sperma yang dijumpai di dubur pengadu kes berkenaan,Mohd Saiful Bukhari Azlan.

"Tidak pernah ada permohonan seumpama ini sebelum ini tetapi tidak bermakna ia tidak boleh dilakukan... atau tidak Seksyen 165, Akta Keterangan tidak mempunyai makna. Kita mempunyai bukti tetapi atas sebab teknikal ia tidak dapat diterima (oleh hakim),” hujahnya minggu lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah sebelumm ini telah memutuskan bahawa sampel DNA dari tiga barangan - sehelai tuala, botol air minuman dan berus gigi - tidak boleh diterima kerana ia diperolehi dengan cara yang tidak sah.


Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails