Sunday, March 20, 2011

Bible Bahasa Melayu, Guan Eng jugak dikata berniat jahat...


Sinar Harian semalam begitu meriah dengan berita yang meunjukkan berbagai NGO mengadakan demonstrasi aman di beberapa tempat mendesak Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim menyerahkan DNA kepada mahkamah untuk mempercepatkan proses perbicaraan kes tuduhan liwatnya.

Banyak gambar yang disiarkannya, ada gambar yang menunjukkan kira-kira 15 orang yang kononnya dari pelbagai NGO berhimpun di hadapan Masjid Jamek Sungai Nibong mendesak Anwar menyerah DNA kepada Mahkamah, ada juga demo yang dianjurkan PERKASA dan PEKIDA daerah Keluang dan juga PERKASA Muar juga tidak melepaskan peluang untuk mengadakan demo ini..


Ada juga yang lebih bodoh telah membuat laporan Polis bagi mendesak Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim menjalani ujian DNA dan menyerahkannya kepada Mahkamah. Yang Dipertua Perkasa Batang Padang juga mengatakan laporan Polis itu dibuat kerana baginya Anwar telah mencabar Mahkamah..

Aku rasa mungkin dia ni sepsis bodoh tak boleh diajar ni.. pasal tak tahu hujung pangkal cerita nak bercakap juga macam Rosmah yang mengeluarkan kenyataan lawak antarabangsa pasal Tsunami di Jepun hari tu.. Pendakwa kan belum kemukakan lagi permohonan kepada Mahkamah, jadi macam mana pula Anwar dikatakan mencabar Mahkamah??

Malang bangsaku.. yang nak menjadi pembela kepada bangsaku amat kurang bijak..

Dalam aku membelek akhbar itu terpandandang satu berita juga pasal demo tapi bukan pasal menuntut Anwar menyerahkan DNA demo ini pasal Bible berbahasa Melayu.

Demo yang diadakan di Georgetown itu disertai oleh seramai 30 ahli Badan Anti Islam Liberal (Badai), mereka membantah keputusan Dewan Rakyat dan Perdana Menteri Najib Tun Razak yang telah membenarkan Bible diterjemahkan kedalam Bahasa Melayu.


Mereka membantah keputusan Dewan Rakyat dan Perdana Menteri tapi kalau diperhatikan pada banner yang dibawa mereka mereka mengecam Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng..

Guan Eng dikatakan berniat jahat kerana membenarkan pengedaran Bible dalam Bahasa Melayu sedangkan nama jalan digunakan dalam Bahasa Lain..

Apa kena mengena Guan Eng dengan Bible Bahasa Melayu ni entahlah.. sedangkan yang menahan dan melepaskan Bible tersebut sempena Pilihanraya Sarawak adalah Kementerian Dalam Negeri..

Nampak sangat yang mereka itu mengadakan demo tapi tak tahu apa yang mereka nak protes.. orang kata menyerbu membabi buta..

Dibawah ini berita tentang siapa yang membenarkan pengedaran Bible dalam Bahasa Melayu tu dari Malaysiakini..


Penahanan alkitab Injil BM ditarik balik

Setelah dibidas pelbagai pihak, berhubung tindakan Kementerian Dalam Negeri yang menahan ribuan alkitab Injil berbahasa Melayu, kerajaan hari ini bersetuju untuk mengeluarkan kitab yang dirampas dan ditahan di Kuching dan Pelabuhan Klang.

Dalam kenyataan medianya hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala, berkata tindakan kerajaan itu selaras dengan warta 1982 di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang telah membenarkan pengeluaran serta penyebaran Kitab Injil dalam Bahasa Melayu secara terhad dan terkawal.

Bagaimanpun semua kitab berkenaan mesti dicop dengan tag “Untuk penganut agama Kristian sahaja”.
“Sejak tahun 1982, dengan akta tersebut, laporan menunjukkan bahawa tiada sebarang isu atau masalah yang dihadapi dalam pelaksanaannya. Dengan merujuk kepada fakta tersebut, Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk menggunakan warta 1982 yang sama dalam pengeluaran Kitab Injil.

“Setelah pemerhatian serta analisa yang teliti, Peguam Negara (AG) juga telah menetapkan bahawa pengeluaran Kitab Injil yang telah diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia tidak akan memberi kesan dalam kes mahkamah yang berkaitan isu Kalimah Allah.

“Oleh itu, dalam konteks berikut Kerajaan telah dapat secara amnya mengeluarkan buku Kitab Injil tersebut,” kata Idris.

Menurut beliau, kerajaan sangat komited dan akan memberikan komitmen yang berterusan untuk menyelesaikan masalah atau isu-isu berkaitan agama dengan penuh adil dan saksama demi kebaikan negara Malaysia yang berbilang kaum dan agama.

Oleh itu, katanya, kerajaan akan terus mengadakan dialog khas untuk membincangkan jalan penyelesaian isu-isu tertentu dengan melibatkan semua penganut pelbagai agama.

“Kerajaan Sarawak juga bersetuju dan berpendapat bahawa penahanan buku Kitab Injil yang telah sekian lama ditahan seharusnya dikeluarkan,” katanya.

Idris yang merupakan penganut agama Kristian dan berasal dari Sarawak berkata beliau telah berhubung dengan Persekutuan Kristian Malaysia (CFM).

“Ini adalah satu kompromisi yang memanfaatkan kedua-dua belah pihak dalam menangani perbezaan pendapat antara penganut agama Kristian dan Islam di negara ini. Bagi penganut agama Kristian, kerajaan telah bersetuju untuk mengeluarkan Kitab Injil di Kuching mahupun di Pelabuhan Klang,” katanya.

Dari perspektif penganut agama Islam pula, katanya, seperti yang telah ditetapkan oleh Peguam Negara, pelaksanaan ini tidak akan memberi kesan dalam kes mahkamah yang berkaitan isu Kalimah Allah.

“Kerajaan jelas sangat komited dalam menyelesaikan masalah berkaitan agama sejajar dengan konsep 1Malaysia,” akhiri kenyataan itu.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails