Tuesday, February 15, 2011

Tak lama lagi kita dengar 'Guru Agama Guan Eng' la pulak..Di kampung aku ada sebuah Sekolah Agama Rakyat, yang bernama Madrasah Al-Aminiah terletak di Jalan Permatang Nibong, Kampung Pertama, Permatang Pauh pada tahun lepas Ketua Menteri Pulau Pinang, Guan Eng telah menghulurkan bantuan dari kerajaan negeri Pulau Pinang kepada Sekolah Agama itu sebanyak RM183,500.00 dan tahun sebelumnya juga ada diberikan.

Oleh kerana setiap tahun Guan Eng datang ke Sekolah Agama Rakyat itu bagi menyerahkan sendiri Cek sumbangan Kerajaan negeri itu, penyokong tegar UMNO di dalam kampong aku itu telah menukarkan nama Madrasah Al-Aminiah kepada Sekolah Agama Guan Eng..


Bila ditanya kenapa Sekolah Agama Guan Eng? Jawabnya Guan Eng selalu bagi duit kat sekolah tu..

Sekarang Guan Eng selalu pula membantu Guru-Guru KAFA.. lepas ni mungkin akan kedengaran pula Guru Agama Guan Eng pulak..


Gambar Sekolah dipetik dari Blog Madrasah Al-Aminah

Pulau Pinang beri RM150,000 pada guru Kafa

Kesemua 1,500 Guru Kafa Akan Diberikan RM100 Sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Pulau Pinang Bertemakan “Wasatiyyah(Kesederhannaan) Tonggak Kecemerlangan Ummah.

Kesemua 1,500 guru Kafa akan diberikan RM100 sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Pulau Pinang bertemakan “Wasatiyyah(Kesederhanaan) Tonggak Kecemerlangan Ummah.

Bayaran RM 100 one-off ini akan makan perbelanjaan RM150,000 dan akan dicadangkan oleh saya kepada mesyuarat EXCO pada hari Khamis ini.

Pada tahun lepas, kerajaan negeri telah memberikan RM100 one-off kepada guru-guru Kafa sempena perayaan Awal Muharaam. Buat kali pertama juga dalam tahun 2010, semua guru Kafa telah diberikan RM250 duit raya menyambut Hari Raya Puasa.

Pembayaran ini dapat dibuat kerana kerajaan negeri mengamalkan perbelanjaan berhemah; urustadbir CAT yang cekap, akauntabel dan telus; serta kempimpinan integriti, bersih dan bersih daripada rasuah.

Kejayaan ini diakui bukan sahaja oleh Laporan Ketua Audit Negara 2008 dan 2009 yang memuji lebihan Bajet paling besar sebanyak RM 88 juta pada 2008 dan RM77 juta pada 2009 tetapi juga oleh badan anti-rasua Kesederhanaan adalah adilah antarabangsa terunggul Transparency International.

Kesederhanaan dalam Islam akan menolak dakwaan pemimpin BN tertentu bahawa Islam adalah ekstrimis, mundur, miskin, tidak demoktratik dan korup. Seperti yang dinyatakan oleh ulamak Islam terkenal Dr Yusof Al Qaradhawi,

Kesederhanaan dalam Islam disumberkan daripada kesederhanaan method dan undang undang seperti berikut:-

1. Kesederhanaan adalah adil
2. Kesederhanaan adalah konsisten
3. Kesederhanaan adalah keamanan
4. Kesederhanaan adalah lambang kebaikan
5. Kesederhanaan adalah lambang kekuatan
6. Kesederhanaan adalah tunjang kekuatan

Kerajaan negeri percaya amalan kesederhanaan dalam kehidupan rakyat tanpa kira agama dan kaum akan dapat menyatupadukan rakyat untuk menikmati bersama kemakmuran, keamanan dan harmoni serta kamajuan membina modal insan.


LIM GUAN ENG

*Kenyataan Akhbar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Di Komtar, George Town Pada 15.2.2011.*

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails