Sehingga kini difahamkan pegawai dari MKN, Tim.Menteri , Pak Duta dan KOnsul Jeneral tidak menjenguk lansung pelajar dan hanya membuat sandiwara bahawa mereka ke Cairo adalah untuk membantu pelajar sedangkan hakikatnya mereka bersuka-suka dan makan minum sahaja.
Oleh : Abdul Manap Tajudin
Kekecohan dan rusuhan masih berterusan di Kaherah dan tidak tahu bila akan tamat! Rakyat menjadi semakin marah dan pemberontakkan terus membara dan membakar jiwa rakyat Mesir selagi Hosni Mubarak tidak turun dari pemerintahan.
Tetapi bagaimana dengan keadaan dan nasib pelajar-pelajar Malaysia di Kaherah??? Kenyatan akhbar dari setiap menteri iaitu dari PM, TPM @ Menteri Pelajaran, Menteri Pengajian Tinggi dan Tim.Menteri Luar adalah berbeza. Masing-masing memberikan kenyataan yang mengelirukan dan mencemaskan semua ibubapa sanak saudara pelajar-pelajar. Pihak Kedutaan di Cairo langsung tiada kenyataan.
i) Kenyataan PM dalam Utusan Malaysia:-
Pelajar-pelajar akan dibawa dengan kapal tentera TLDM di Lautan Merah ke pelabuhan Suez/Said untuk membawa pelajar-pelajar TRANSIT di Jeddah sebelum diterbangkan balik ke Malaysia.
ii) Kenyataan TPM@Menteri Pelajaran & Menteri Pengajian:-
TIADA KEPERLUAN DAN KEPENTINGAN untuk membawa pelajar-pelajar Malaysia balik. Keadaan tidak cemas dan membimbangkan, semuanya "SELAMAT".
Inilah dikatakan 'RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN' atau ‘RAKYAT DIKETEPIKAN , MENTERI DIUATAMAKAN’
iii) Kenyataan Tim. Menteri Luar @ Kohillan Pillay:-
Pelajar-pelajar akan dibawa keluar esok (02.02.11) dengan apa jua penerbangan yang ada ke ........(tak tahu ke mana?????) kerana TLDM lambat dalam tindakan.
Kesemua kenyataan di atas dilihat seolah-olah masing-masing menteri mengikut sedap kepala sendiri untuk mengeluarkan kenyataan tanpa merujuk kepada keadaan sebenar yang berlaku di Kaherah. Ke mana menghilang Duta Besar Malaysia di Cairo??? Apakah beliau terikat tangan dan kaki serta mulut untuk memberi nasihat tentang keadaan yang meruncing di Kaherah???
Ulasan:-
a) Kenyataan PM ada bernasnya kerana kita gunakan TLDM kerana mereka sudah ada diperairan Laut Merah tetapi bila dihubungi Markaz Tentera Laut di Lumut mereka, bagaimana mahu memasuki samada Pelabuhan Suez atau Port Said kerana pihak Kedutaan Besar Malaysia di Cairo belum memohon kelulusan berlabuh dan masih menunggu SERU dari MKN dan Wisma Putra. Jadi berapa lama perlu ditunggu untuk mendapat kelulusan memasuki pelabuhan??? 1 hari atau 1 minggu atau 1 bulan atau 1 tahun?????
Pihak Kedutaan tidak dapat dihubungi untuk mendapat jawapan. Kononnya, katakan dapat dan hendak di hantar ke Jeddah. Adakah kemudahan visa untuk memasuki Saudi telah diperolehi??? Penulis cuba menghubungi Konsul Jeneral di Jeddah dukacita tidak dapat dihubungi dan diberitahu beliau berada di Cairo (special envoy kononnya).
Cuba pula menghubungi Kedutaan di Riyadh, langsung telefon tidak berjawab hingga mahu tercabut tangan. Dimakluman bahawa Duta sedang bercuti tahun baru Cina di Malaysia dan Menteri Penasihat memang tidak akan menjawab panggilan telefon. Kemudian hubungi Konsulat Jeddah dimaklumkan oleh Ketua Canseri Haji Zuhrin bahawa Konsulat Jeddah telah tubuhkan Jawatankuasa untuk misi tersebut dan hanya tunggu arahan dari Wisma dan pihak MKN.
Untuk keterangan lebih lanjut beliau suruh hubungi Dato' Hidayat Konsul Jeneral dan Wisma Putra. Lega jugak dengan jawapan tersebut tetapi bab VISA masih belum terjawab BOLEH ATAU TIDAK diperolehi dalam waktu terdekat seperti Visa On Arrival dan berapa lama pula tempohnya???? Masalah akan timbul jika sudah belayar ke Jeddah dan tiba dipelabuhan tidak naik ke darat kerana TIADA VISA.Bagaimana ini???
b) Kenyataan oleh TPM dan Menteri Pengajian Tinggi menunjukkan sikap menteri tak bertanggungjawab kepada nyawa dan keselamatan pelajar. TIADA KEPERLUAN ini bermakna pelajar Malaysia di Kaherah ini TIDAK HARGA ATAU NILAI kepada negara!!!!! Biar apa mahu terjadi lantaklah begitulah lebih kurang maksudnya. Hanya pelajar di UK/US/Australia/Canada/New Zealand/Germany yang berharga dan bernilai dan perlu diberi sepenuh perhatian jiwa raga!!!!! Oh beginikan jawapan seorang Menteri Pelajaran dan Menteri Pengajian Tinggi!!!!
c) Kenyataan Kohillan Pillay senada dengan Samy Vellu bila memberi kenyataan macam HERO filem Tamil Sivaji My Boss......Esok dibawa keluar dengan penerbangan TETAPI sudahkagh siap senarai pelajar-pelajar berkenaan dan akan DIBAWA TERBANG KE MANA?????????
Dari sumber di Kaherah melalui telefon yang sekejap dapat sekejap terputus, dimaklumkan oleh anak saya di Kaherah bahawa pegawai-pegawai dari MKN dan Konsul Jeneral di Jeddah yang tiba pagi tadi sibuk melayan Kohillan Pillay dan siap mengarahkan kakitangan kedutaan pergi mencari makanan masakan Malaysia seperti Nasi Lemak, Beehoon goreng dan sebagainya.
Mereka berkumpul di rumah duta datang untuk makan masakan Malaysia BUKAN DENGAN TUJUAN MEMBANTU MASALAH PELAJAR MALAYSIA yang sudah kebahisan makanan, tidak tentu tempat tinggal dan dalam keadaan terancam keselamatan. Kalau ini satu kenyataan yang bohong sila hubungi staf kedutaan yang keluar merunggut bila mendapat arahan tersebut hingga terdengar kepada pelajar Malaysia yang tunggu diluar rumah duta.
Memalukan......inikah sikap pegawai-pegawai MKN@JPM?????? Patutlah bila dihubungi Konsul Jeneral Jeddah jawapan yang diberikan sedang makan bersama Kohilan Pillay (ini kenyataan dari wakil akhbar BH yang saya hubungi).
Semasa berlaku banjir di Jeddah pada 26.01.2011 patutlah sukar untuk hubungi beliau dan benarlah apa yang didakwa oleh rakyat Malaysia di Jeddah bahawa Konsul Jeneral ini pentingkan diri sendiri dan tidak mesra rakyat. Kalau telefon dia tidak akan jawab kalau nombor tidak diketahui. Sebab itu tidak ada tindakan yang diambil semasa banjir berlaku....dan hairan bagaimana pulak beliau boleh diarahkan ke Kaherah untuk membantu sedangkan masalah sendiri pun tidak terpikul!!!!!!
Ada yang mengatakan kerana Konsul Jeneral ini baik dengan Pengarah MKN maka ditawarkan dirinya ke Cairo bukan untuk pelajar tetapi ada udang disebalik mee. Kononnya mahu melobi kepada Menteri hendak jadi Duta ke Spain atau Europe jadi terpaksa membuat lakunan. Difahamkan beliau ini jenis lepas tangan kerana bila dia dapat tahu pelajar akan dihantar ke Jeddah maka lebih baik beliau ke Cairo maka tanggungjawab ini akan dipikul oleh pegawai-pegawainya yang berada di Jeddah.
ii) Paling memeranjatkan bila dapat diketahui dari PERWAKILAN kerana saudara saya ahli perwakilan bahawa KOnsul Jeneral yang agak kurang cerdik tersebut telah mengesyorkan pelajar-pelajar dibawa keluar dengan menyewa bas dari Jeddah supaya datang ke Cairo dan membawa pelajar-pelajar keluar.
Aduhhh bertambah sesak nafas……kalau sudah keadaan rusuhan sedemikian bagaimana mahu menaiki bas. Dengar khabar semua perkhidmatan bas dihentikan kerana keselamatan terancam. Tidak ada bas yang beroperasi dari Cairo ke Jeddah sbelum ini pun tetapi Konsul Jeneral mengesyorkan menaiki bas. Dimana letak waras fikiran??? Bukankah perjalanan dengan bas itu banyak risiko dan mengancam nyawa dan keselamatan pelajar dan keluarga mereka?
iii) Sehingga kini difahamkan pegawai dari MKN, Tim.Menteri , Pak Duta dan KOnsul Jeneral tidak menjenguk lansung pelajar dan hanya membuat sandiwara bahawa mereka ke Cairo adalah untuk membantu pelajar sedangkan hakikatnya mereka bersuka-suka dan makan minum sahaja.
iv) Tempat penampungan sementara di Madinatul Hujjaz pun belum beroperasi dan kebersihan belum dijalankan dan bagaimanakah hendak menampung pelajar-pelajar ke tempat tersebut?????
Maka dengan penjelasan di atas saya amat berharap pihak Harakah Daily dapat memapar berita untuk tatapan semua rakyat Malaysia dan janganlah hendak diperbodohkan rakyat terutama keluarga dan termasuklah anak saya.
Kita tegakkan kebenaran dan hancurkan kepalsuan.
Saya yang benar,
ABDUL MANAP TAJUDDIN
Dedicated to Pendokong Reformasi yang kini terpelanting jauh....
KELAS TAMBAHAN DI KUBANG SEMANG
GURU-GURU YANG BERPENGALAMAN MEMBIMBING ANAK ANDA
BERMULA SESSI 2012
KELAS BERMULA AWAL JANUARI 2012.
TAHUN 4,5 DAN TAHUN 6 (UPSR)
hubungi
Puan Nurjehan : 019 - 4779096
Encik Faurani : 019 - 5972726
Buat duit lumayan tanpa modal di Facebook! Setiap klik dibayar RM0.20 hingga RM0.40! Daftar di sini [ChurpChurp]
Wednesday, February 2, 2011
PANAS!! Duta di Mesir tidak jenguk langsung pelajar disana??
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Archive
-
►
2012
(841)
-
►
May
(172)
- PANAS!! Dua ADUN UMNO terlibat urusan jual beli ta...
- Harussani bidas Najib kerana jemput artis 'K-Pop'....
- Ingatkan hanya Najib pemimpin UMNO yang 'Lemah Jiw...
- Najib habiskan RM20Juta untuk Himpunan Belia?
- Kerana BERSIH 3.0 Pelabur lari? Nong Chik! lu mau ...
- Amy Search sertai UMNO!! (Video Inside)
- PANAS!! Exco Pemuda UMNO sifatkan Najib 'lemah jiw...
- Scandal Scorpene akan didedah di Bangkok pula sete...
- Ummi Hafilda kata muka Anwar macam jebon, muka Nik...
- Najib bakal lenyapkan 105,382 ekar Tanah Rezab Mel...
- Anwar Ibrahim dihalau dari Masjid.. (Video Inside)...
- Tragedi Himpunan Jutaan Belia 2012: Siapa bohong? ...
- Ini dia pemilik nombor plat "WWW 1"
- Mahathir akui Najib PM paling lembik..
- Puak mana pulak yang buat kecoh di Penang semalam ...
- Patutlah terdesak sangat.. Restoran dia dah nak ke...
- Betina atau Perempuan yang berucap ni? (Video Insi...
- `Durian runtuh’ untuk Kontraktor yang menyokong UM...
- Tragedi Himpunan Belia 2012: Bernama laporkan 17 c...
- Video Tragedi Himpunan Belia 2012 yang akibatkan d...
- Patutlah dia sanggup hadiahkan Lamborghini.. Banya...
- Najib!! Ahli UMNO Perlis dah memberontak ni.. teng...
- Memang Anwar Ibrahim ada mengatakan Pemuda UMNO Si...
- Maharaja Lawak Versi UMNO (Video Inside)
- Kurang kouta haji tiada kaitan dengan Bersih 3.0 r...
- Kroni UMNO jugak rupanya si Sahrul ni...
- LIVE!! Ucapan DSAI dari Jalan Betik, Kota Masai, J...
- Disergah Jingga 13, PERKASA Pulau Pinang tak jadi ...
- Pencacai-pencacai UMNO Johor jangan lepaskan pelua...
- Insiden Lembah Pantai: UMNO tak pasti salah siapa?...
- Kes demam denggi di sepuluh negeri meningkat.. seb...
- 150,000 Orang dijangka hadir dalam Himpunan BERSIH...
- Samseng UMNO lontar batu dan telur kearah ceramah ...
- Apa yang didakwa Mahathir benar rupanya.. dan kini...
- HALAU 1.0? NGOk apa pulak yang berkumpul depan rum...
- Tak mahu rakyat tahu Najib itu penakut, Awani poto...
- PANAS!! Scandal Scorpene disiarkan di Hong Kong pu...
- Debat: Najib bakal mencipta sejarah - Saifuddin Ab...
- Woit Muhyiddin!! Nak fitnah tu agak-agakla..
- Datuk Jamal yang jual nasi lemak tawarkan Lamborgh...
- Saksikan!! Dengan disaksi Polis, Ahli PERKASA meny...
- Najib batalkan Kuliah Ustaz Azhar Idrus untuk bagi...
- Video Debat PTPTN (Full Version)
- Terima Kasih Khairy kerana tolong promosi 'Buku Ji...
- Kerana cabar Najib berdebat dengan Anwar, Moderato...
- Malaun ni kata jual nasi lemak, tapi pakai Ferrari...
- Penggerak BERSIH 4.0 Ahli UMNO yang juga kawan rap...
- Ibrahim Ali kata ada pihak mahu memburukkan PERKAS...
- Woit!! Sudah 'U' Turn ka? (Video Inside)
- Breaking News! Mahkamah tetapkan 2 Julai perbicara...
-
►
May
(172)
-
▼
2011
(2602)
-
▼
February
(214)
- Drama bersiri terbaru terbitan Barisan Nasional
- Bravo Pulau Pinang!!!
- Namakan siapa Mamak-mamak itu - Malik Kassim
- BERNAMA tidak akan melaporkan berita ini..
- Tuduhan Liwat : Rakaman CCTV tak selari
- Rosmah naik helikopter bantu Najib menang Kerdau
- Tiada Lagi PRK Selepas 28 April Tapi...
- Malaysia juga ada Leila Trabelsi, Suzanne
- Sirih pulang ke ganggang..
- UMNO punca anak Khir Johari pilih DAP
- Tu Dia!! 1800 Ahli PAS keluar parti..
- 250 anggota PKR Lembah Pantai keluar parti
- Saya tak kata Ikhwanul Muslimin Mesir kumpulan pen...
- Hindraf sengaja cari publisiti burukkan Malaysia
- Kenyataan Media TG Nik Aziz Berkaitan Isu Najib Bi...
- Wanita PKR masuk UMNO
- Proses undi PKR cabang sedingin salju..
- Video : Penamaan calon bagi PRK Merlimau dan Kerda...
- Gambar : Sekitar Penamaan Calon PRK Kerdau
- Gambar : Sekitar Penamaan Calon PRK Merlimau..
- Qardawi penjenayah?.. Bertaubatlah Najib...
- Ali Rustam sarankan agar PAS tarik diri..
- Najib dakwa Ikhwanul Muslimin pengganas
- Satu lawan satu BN-PAS di Merlimau, Kerdau
- Malaysia akan jadi serupa Mesir jika PAS berkuasa ...
- Video : Pengistiharan Calon PAS bagi PRK DUN Kerda...
- Video : Pengistiharan Calon PAS bagi PRK DUN Merli...
- PRK Kerdau : Depa buat dah...
- Gambar : Semalam di Kerdau..
- Tuduhan Liwat : Pakar kimia akui ‘cantikkan’ resum...
- Revolusi Libya : Tentera Gaddafi bedil Masjid
- Revolusi Libya : Gaddafi izin tentera tembak sesuk...
- Yuhaizad di Merlimau, Hassanuddin di Kerdau
- Utusan diberi percumapun tak diterima di Sekolah C...
- Pakatan tiada isu di Kerdau?
- Revolusi Libya : Peluang baik buat kerajaan..
- Kekerasan tidak wajar digunakan terhadap Rakyat -...
- Kes bunuh Sosilawati dipindah ke Mahkamah Tinggi
- Lebih 1,000 dibunuh di Libya
- Pandaipun... dan Tahniah BN!
- Gambar : Rumah (Istana) milik Taib Mahmud dan Kron...
- Najib lawat kilang kereta perisai Turki pula..
- Anak Bekas SU Agung UMNO kini SU Politik Guan Eng
- Tuduhan Liwat : Dokumen saksi keenam tidak diberi ...
- Kempen Anti Taib diurus oleh Anak Sarawak (Clare R...
- 500 Ahli PKR Pahang akan keluar parti?
- Gaddafi berdegil (Video Inside)
- Eh!! Depa tiru kita la....
- Negara akan sengsara tanpa Tol - Mahathir
- Mengapa Malaysia perlu diselamatkan dari UMNO?
- PERCAYAKAH Anda?
- PERKASA mempertahankan UMNO di Merlimau
- Taib Mahmud success story (Kronisma)
- 2Malaysia sudah datang..
- Umno didakwa terlibat dengan Selangor Terkini.
- Sampel diambil dari tubuh Saiful sebelum laporan p...
- Harga petrol mungkin naik.
- Gambar : 15 Orang saja mendengar ceramah Anwar di ...
- Air mani Saiful dikesan di dubur sendiri?
- Gobala!! Satu Pergi.. 200 Mari...
- Berapa puluh orang yang meliwat Saiful ni?
- Gambar : Puluhan Ribu Hadir mendengar Ceramah Ummi...
- Panas!! Ceramah Anwar tiada sambutan..
- Kes Bunuh Sosilawati : Sarawanan, Suresh dipenjara...
- 49 Syarikat Taib Mahmud akan didedah
- Pegawai MPPP tipu 30 peniaga
- RM2.45 Bilion Kontrak dianugerah kepada Kroni UMNO...
- Gambar : Sekitar Himpunan 30,000 Pemuda PAS
- Timbalan Menteri ni nak kena pecat ke?
- Siapa Akan Lari, kalau bukan Najib sendiri??
- Semangat Rakyat Dorongan Untuk Meneruskan Perjuang...
- PANAS!! Beberapa Pemimpin UMNO turut mendengar uca...
- Zambry buat boleh.. Guan Eng buat tak boleh?
- PAS tak akan ketepikan nasib orang Melayu
- Sepatutnya dilaksana pada zaman Tun Mahathir
- Dimana Pemimpinku? Masih Lena atau Sudah Buta??
- Minta PR Turun Harga Barang, Saranan Menteri Tak a...
- Najib! perbodoh Ahli UMNO sudahlah..
- Kerajaan Pulau Pinang Sedia 16 Bas Bagi Kurangkan ...
- Tuduhan Liwat : 10 DNA lelaki ditemui.. Ini sudah ...
- Penyelamat Mahathir sudah tiba..
- Cabaran Bodoh buat Pakatan Rakyat dari Ismail Sabr...
- My Balik Pulau : Penjelasan Arts-ED (Penerbit Risa...
- Mahathir terlupa dirinya Menteri KDN ketika Ops La...
- Bukan RM1000 tapi RM 2000 Bantu Pelajar Mesir Pula...
- Jejantas KLCC bertaraf dunia, sebab itulah ianya m...
- Semoga Mahathir dapat hidayah
- Oooo.. Polis rupanya yang mahukan ISA.. bukan Maha...
- Tuduhan Liwat : Bulu dan Seluar Dalam Saiful menja...
- Tuduhan Liwat : Laluan sukar buat Anwar..
- Kau ni gundik Anwar ke Nik Aziz?
- Pili bomba jadi penyangkut coli?.. Loklarq sungguh...
- My Balik Pulau : Kerajaan Negeri terlibat?
- Anak sapa lah ni??
- 1Malaysia 1Ummah, Hang tak Malukah Rosmah?
- Tuduhan Liwat : Kes ditangguh, bekalan elektrik te...
- Pembantu Menteri Sabah ditangkap khalwat
- RM100 untuk Guru KAFA, RM1000 untuk pelajar Mesir ...
- Video Ucapan DS Anwar Ibrahim di Melaka
- Tuduhan Liwat : Saiful 'melawan' ketika diliwat
- Kesiannn.. dah tak ada isu nampaknya..
- Solidariti untuk Din Binjai @ Sharpshooter
- 4000 Tiada IC atau 4000 pengundi hantu?
- My Balik Pulau : ADUN Pulau Betong dan Utusan disa...
- Tak lama lagi kita dengar 'Guru Agama Guan Eng' la...
- Eh?? Pagi tadi ada.. Tengahhari dah hilang berita ...
- Ummi Hafilda bersumpah lagi.. disaksikan Raja Sump...
- Anak lelaki Mubarak hampir bertumbuk
- Roboh Gerai : Antara Auta dan Fakta
- Kejatuhan Mubarak Campur Tangan Allah
- Selamat jalan PKR!!
- Guan Eng di fitnah lagi.....
- BALIK Pulau Bayan Lepas, di sana terpelau di sini ...
- Semalam Mesir.. Hari ini Algeria..
- PRK Merlimau : Projek 'Mee Segera' telah bermula.....
- Tuduhan Liwat II bersambung..
- Taib dijangka bubar DUN Sarawak hujung minggu
- Revolusi Mesir : Tentera bubar Parlimen, gantung p...
- Rasuah bukan masalah di negara ini - Isa Samad
- Terima Kasih Barisan Nasional???
- Roboh Gerai : Utusan Bohong lagi..
- Bukan Sumpah Tutankhamun, Bukan Salah Jebat Derhak...
- Tiada kerajaan zalim kekal berkuasa – Wan Azizah
- PERKASA/UMNO, jangan perbodohkan Rakyat!
- ADUN Kerdau pula meninggal dunia.. Satu lari PRK!!...
- Malaysia dan Mesir ada persamaan
- Malaysia tak sama dengan Mesir.. kata Najib
- PANAS!! Hosni Tumbang, Anwar Ibrahim nak lari kelu...
- Hosni Mubarak akhirnya tunduk kepada Rakyat
- Mubarak lari dari Mesir
- Kami Cina!! Kenapa kami diusir juga??
- EKSLUSIF!! Video Ucapan Umi dihadapan lebih 10,000...
- Operasi Lalang : Apa yang kita harapkan dari Ahli ...
- Revolusi Mesir : Ribuan pekerja kilang turut mogok...
- Hosni Mubarak enggan berundur..
- Anwar nak jadi Presiden Malaysia???
- Kebangkitan Rakyat Mesir membingungkan ahli UMNO y...
- Roboh Gerai : Penjelasan dari Yang Di Pertua MPSP ...
- Video yang tak mungkin disiarkan RTM dan TV3.
- Guan Eng di Fitnah lagi!! Tuan Haji Guan Eng pulak...
- Habislah Anwar.. Umi dan Rahimi dah istihar perang...
- Wang Haram : Pembantu Nor Mohamed Yokcop didakwa h...
- Satu lagi projek beli jiwa oleh Kerajaan Barisan N...
- Malaysia perlu ramai penggodam beretika??.. siapla...
- Perarakan Maulidur Rasul Pulau Pinang di sabotaj l...
- Roboh Gerai Melayu di Taman Pelangi?? Nak provoke ...
- Tabung Memali : Jawapan kepada Mohd.. Hang baca!
- Operasi Lalang : Mahathir Bohong kata Mat Sabu
- Kisah duka di sebalik kejayaan Ops Piramid
- PRK Merlimau : PAS putus calon Merlimau Ahad ini
- Ibrahim Ali kata John Malott ‘sakit’
- 30 anggota Pas sertai UMNO di Pasir Puteh. err.. b...
- Daftar pengundi baru naik mendadak.
- Polis tampar Wanita dikenalpasti dalam 30 saat.
- UMNO! Harta Awam bukan harta mak bapak hangpa..
- My Balik Pulau.. Memang Risalah Kerajaan Negeri, t...
- Ibu campak Anak..
- Pelajar Mesir : Jangan hanya gimik politik
- Cukai kereta tinggi.. minyak pula mahal..
- Ops Piramid : Tiada Unsur Politik.. tapi ada Banne...
- Aku Tak Takut!! - Amizuddin
- Najib Munafik kata John Mallot
- Jejantas kita pun paling mahal dalam dunia?
- PRK Merlimau : Rosmah bakal Calon BN?
- Alkisah musuh nama www, FB, @
- Gary Moore dead at 58
- PAS bertanding di DUN Merlimau
- Kapal Peronda Termahal di Dunia, Najib sila jawab....
- Ketua UMNO Bahagian Pandan pengsan bila tuduhan ra...
- Bernama bohong lagi..
- Kapal Ronda kita paling mahal dalam dunia.. mengap...
- Najib boros seperti Rosmah
- Ahli UMNO rupanya yang ditangkap itu..
- Siapa dalang seludup PATI ke Sabah?
- Islam Dan Kristian Bersatu Desak Mubarak Turun
- Dicekup suami ketika berkhalwat..
- Najib kata Kerajaan mampu bawa pulang pelajar... t...
- Hebahan : Ceramah Perdana oleh DS Anwar Ibrahim
- Gobala! Jangan jadi Barua Politik!
- Rais Yatim dikecam AMK Pulau Pinang
- Harta Mubarak RM70 Billion, Harta Mahathir berapa?...
- Belajar dari kesan ulama Mesir yang ditutup mulutn...
- UMNO Pulau Pinang meludah ke langit
- Takkan Melayu hilang di dunia
- Apco Worldwide punca polis bertindak ganas?
- Hosni Mubarak hamba US dan Israel
- Kalau tidak berubah, rakyat akan mengubah.
- 13 Tahun Aku Dianiaya oleh Sistem Politik Malaysia...
- Revolusi Mesir : Protes Terbesar! 'Departure Day' ...
- Lambat Pindahkan Pelajar, Blogger dipersalahkan..
- Kusangka Guan Eng, rupanya Najib..
- Mengapa Amizuddin bukan Ahirudin?
- Video : 20,000 Sertai tunjuk perasaan di Yaman
- Bas Ekspress kemalangan lagi..
- Dinikahkan pasal tak mampu bayar hutang Carpet.
- Revolusi Mesir : Kami tidur temankan pisau, kata p...
- Luahan rasa Pelajar Malaysia di Mesir
- Keganasan telah Tercetus di Mesir
- Polis preman didakwa tampar, rompak wanita hamil
- PANAS!! Duta di Mesir tidak jenguk langsung pelaja...
- Mesir, Mubarak, Merdeka!!!
- Pelajar Malaysia di Mesir akan dibawa keluar - Naj...
- Adakah Malaysia terlalu Sengkek untuk bawa pulang ...
- Raja Jordan pecat seluruh Kabinet Kerajaannya.
- Revolusi Mesir : Lebih 2 Juta berkumpul didataran ...
- Revolusi Mesir : Saat sekutu Israel dijatuhkan All...
- Mesej dari Tunisia, Mesir buat pemimpin korup
- Revolusi Mesir : Peserta Demo disembur air ketika ...
- Sekarang apa macam? Bantuan atau Bala dari Allah?
- Revolusi Mesir : First Lady of Egypt lari dengan 9...
- Revolusi Mesir : Mubarak ditinggal keseorangan
- Rosmah Pelingkup Petronas?
- Adakah benar Peneroka Felda itu Bodoh?
- Egypt Revolution : Desperate Mubarak's Army vs Peo...
-
▼
February
(214)


14 comments:
Dari PM, sampai ke peringkat menteri, konsulat, semua tergedik2 nak tolong rakyat sendiri, nak tunggu berita ribuan rakyat Malaysia mati ke kat sana? lembab tahap kura2 pemimpin Malaysia, klu tak mau kerja letak jawatan, ramai lagi berkelayakan
sandiwara btul puak2 ni
Semoga pelajar-pelajar itu akan ingat betapa Kerajaan BN tidak memperdulikan keselamatan mereka. 7000 pelajar adalah angka besar untuk menjadi penggerak kepada menumbangkan kerajaan BN dalam PRU13.
PDO (pahang daily Online) dah tegur blogger pro-pembangkang jangan menabur fitnah jika nak menang PRU13.
PDO juga dah pesan, kalau nak guna maklumat atau mana2 sumber biarlah pastikan kebenarannya.
PDO gak dah pesan, jangan putar belit kebenaran.
Pasal topik ni,konon "Sehingga kini difahamkan pegawai dari MKN, Tim.Menteri , Pak Duta dan KOnsul Jeneral tidak menjenguk lansung pelajar " adalah fitnah semata2.
Kebenaran dan buktinya disini:
1. http://www.medicmesir.com/2011/01/dato-shahlan-selamat-tiba-di-cairo.html
melapurkan pada Monday, 31 January 2011 Dato' Shahlan Selamat tiba di Cairo Dato' Shahlan (Setpol PM) telah selamat tiba kira-kira setengah jam yang lalu dan bersama Ummi dan Ust Ameer menuju ke pejabat kedutaan. Mudah-mudahan beliau dapat menyampaikan maklumat tepat untuk tindakan selanjutnya dari pihak kerajaan.
2. http://www.medicmesir.com/2011/02/makluman-dari-ummi-di-cairo-1hb-feb.html
melapurkan pada Tuesday, 1 February 2011 Makluman dari Ummi di Cairo
1hb Feb. 8pagi, satu mesyuarat telah diadakan di Rumah Negeri Pahang dipengerusikan oleh SetPol PM, Dato' Sahlan, dgn di hadiri oleh Menteri Penasihat Tn. Hj Saharudin Hassan, Setiausaha Kedua Samsul Kahar dan pegawai-pegawai negeri serta Ummi MedicMesir. Antara yang diputuskan adalah:-
1. Mengeluarkan semua pelajar keluar dari Mesir secara berperingkat
2. Mempastikan keselamatan pelajar terjamin. Untuk itu beberapa penempatan telah dikenal pasti iaitu:-.........
Jelas wakil kerajaan telahpn berasa disana sejak isnin lalu.
Jelaslah tindakan cuba menabur fitnah terhadap Kerajaan di saat rakyat Malaysia teruk mengalami keperitan di sana adalah tidak bermoral sama sekali.
Walhal Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Shahlan (gambar bawah) telah bergegas ke Cairo sejurus melihat tanda kekacauan makin meletus di Bumi Anbiya tersebut.
wahhh... anon February 2, 2011 7:07 PM... siap ada link n fakta.
Betullah ckp PDO, kita jangan lagi main2 dgn fitnah. Skrg sapa dah malu? Kesian kat komen2 yg atas tu, siap percaya artikel nie tanpa usul periksa.. aduyaiiii
Mungkin ada jenguk tapi lambat dan selepas kena tegur.
bantuan telah dihantar.sebagai umat Islam amalkanlah sikap bersabar.bagaimana mahu mengeluarkan sebelas ribu rkyat Malaysia di sana dlm tempoh yg singkat?bantuan telah dihantar .harap bersabar bukan saling menunding jari.
betul!!!
korang kata tak dijenguk... jangan setelah diberi fakta baru kau kata mungkin dijenguk selepas ditegur... maknanya statement korang membuta tuli.korang main ayat-ayat pembohong ni.. munafik namanya...
antipembohongrakyat
la... di kaherah mana ada duta besar... belum dilantik kan? kenyataan anda ini tidak disemak cuma tuduhan melulu
ahmadsalim
Tak de duta kat Mesir? semak dulu sebelum membebel, kah kah kah
memang dasar pemimpin lembab, fitnah apanya, takkan PM ada di Abu Dhabi, tak tahu menahu pasal di Mesir. Baru nak hantar, sepatutnya semua dah sedia
Di Mesir mana ada Duta Besar lagi. Itu pembohongan nombor satu penulis blog. Siapa kata permohonan diplomatik belum diperolehi? Kelulusan diplomatik, bukan hari ni mintak, lagi lima minit boleh dapat. kalau tak tahu buat cara tak tahu. bab Visa pula, takkan mohon hari ni, lagi lima minit boleh dapat? Cuba-cubalah berisgtifar sedikit dan berilah kepercayaan kepada pegawai-pegawai yang bertungkus-lumus bekerja. kalau nak mengkritik mudah sangat. Tapi janganlah berbohongkerana itu perbuatan orang munafik. masalah pelajar di mesir tersebut adalah di kalangan pelajar yang degil tidak mahu mendaftar nama ke kedutaan, ini adalah kebanyakannya pelajar yang menyokong parti pembangkang. Apabila tidak berdaftar, maka Kedutaan tidak tahu mereka di mana, siapa nama dan sebagainya. Bila disuruh mendaftar, semua degil dak nak dengar cakap. Sekarang dah ada masalah baru terpekik terlolong menyalahkan orang. Siapa yang salah?
Salamx, kita kat sini kat payah nak bertelagah pasal benda sia-sia. Yang penting kita mesti perhati sejauh mana keperihatinan KERAJAAN YANG DIPILIH membawa keluar rakyat kita dari Mesir. Berapa lama masa yang akan diambil untuk bawa keluar kesemua rakyat kita dari Mesir, seminggu, sebulan atau berbulan-bulan? Ada kesemuanya selamat dan sihat walafiat? Ada tak kemalangan jiwa di kalangan rakyat kita? Bagaimana kebajikan mereka sementara menunggu untuk tiba di Malaysia (tak kisah la mana nak transit, kat Jeddah ke, kat Dubai ke)? Aku rasa itu yang paling mustahak untuk kita perhatikan. Yang paling kita nak kena perhatikan adalah adakah rakyat kita di Mesir itu diberi layanan sama rata tak kira apa ideologi politik mereka sama ada pro pemerintah atau pro pembangkang?
Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (Hujuraat: 6)
"Barang siapa yang berbohong keatasku, maka tempahlah tempat duduknya dari api neraka"(Bukhari, 3:107)
"Barang siapa yang berdusta keatasku dengan sengaja, maka tersedialah tempat duduknya dari api neraka"(Hadits Mutawatir)
Post a Comment