Friday, December 17, 2010

Pernah dengar tak "What you give.. is what you get.."


Semalam negara kita yang tercinta ini riuh rendah dengan berita kekecohan yang berlaku di Dewan Rakyat kerana 4 MP atau Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat telah digantung dari menghadiri sidang Dewan selama enam bulan oleh Tan Sri Pandikar Amin Mulia..

Anwar digantung setelah siasatan disiplin mendapati kononnya beliau bersalah atas dakwaan memperdaya ahli dewan berhubung kontroversi yang melibatkan slogan perpaduan negara iaitu 1Malaysia diciplak dari 1Israel. Beliau disyorkan digantung selama enam bulan.Manakala tiga lagi MP Pakatan digantung selama 6 bulan didakwa "menyalahguna hak dan keistimewaan mereka sebagai MP dan menghina Parlimen" kerana mengkritik siasatan terhadap Anwar.

Berbagai-bagai komen yang kita boleh lihat dan baca di dalam blog-blog yang menyokong Pakatan Rakyat, ada yang mengatakan demokrasi dikuburkan oleh UMNO hari ini dan ada pula yang mengatakannya sebagai Kangaroo Court dan ada juga yang mengatakan membuat “Kalau macam ini punya jenis Speaker Dewan Rakyat, lebih baik kita pergi ke Sepilok ambil mana-mana orang utan dan kita letakkan di kerusi Speaker”


Begitu juga dengan komen-komen dari MP Pakatan Rakyat biarpun kelmarin ramai dari MP Pakatan Rakyat mengatakan tindakan Parlimen menggantung MP dari Pakatan Rakyat itu bertujuan untuk membolehkan mereka mendapat kembali majoriti 2/3 di dalam Dewan bagi membolehkan persempadanan semula dijalankan.

Kerana marahkan tindakan Speaker menggantung 4 orang MP itu, ada MP dari Pakatan Rakyat yang telah mengugut untuk mengheret speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia ke mahkamah kerana tindakannya itu.

Tindakan itu disifatkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz sebagai 'Bodoh dan Gila'

Bodoh kerana mengugut untuk mengheret speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia ke mahkamah..

Gila kerana tahu mahkamah tidak boleh mencampuri urusan atau prosiding Dewan Rakyat tetapi hendak mengheret Mahkamah juga..

Bagi aku gila tu mungkin tidak, tapi Bodoh itu mungkin.. kerana tahu itu adalah perangkap BN untuk mendapatkan majoriti2/3 tapi mereka masuk perangkap juga.. tidakkah itu bodoh namanya?

Sedikit malang buat kita yang telah menyokong dan mengundi mereka sebagai Ahli Parlimen kita.. kita mengundi mereka sebagai wakil kita untuk memperjuangkan nasib kita.. tetapi mereka digantung pula..

Disini aku cuma ingin menasihatkan blog-blog yang digerakkan oleh ahli-ahli PKR, kalau boleh janganlah mengkritik lebih-lebih dan jangan meludah kelangit.. Hari ini kita marah kerana Anwar telah digantung dari Parlimen tanpa diberi peluang untuk membela diri.. Kita marah kerana kita melihat demokrasi seolah-olah telah dibunuh oleh UMNO..

Hakikatnya kita sendiri telah menyaksikan perkara yang sama dalam pemilihan yang lalu dimana ahli kita sendiri atau ahli PKR telah digantung juga tanpa dipanggil membela diri.. jadi sekarang kenapa perlu kita melenting hingga melakukan demo Hitam 2.0 dihadapan Dewan Rakyat itu?

Jadi… What you give is what you get.. and you will get what you had give.. hukum karma tu..

Kalau tulisan aku ini dikata menghiris.. baca pula apa komen Tuan Greenboc dibawah..

WikiLeaks tidak harus tenggelamkan harga naik

Pendedahan kontroversi WikiLeaks seperti mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan kes liwat dan Datuk Seri Najib Razak dengan dakwaan skandal pembunuhan perempuan Mongolia, Altantuya Shaaribuu tidak seharusnya mengalihkan perhatian rakyat daripada isu kenaikan harga petrol, diesel, gas dan tepung pada 4 Disember lalu, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad.

“Isu harga barang telah menimbulkan kemarahan rakyat, kerana mereka sudah mula terasa dengan kenaikan harga barang-barang keperluan harian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Idris, kerajaan BN semakin takut dengan kemarahan rakyat terhadap isu kenaikan harga barang dan ia telah menjadi bualan di kalangan rakyat peringkat bawahan termasuk di kalangan penyokong tegar Umno.

“Isu WikiLeaks telah memberi peluang kepada media untuk mengalihkan isu kenaikan harga barang pada ketika ini.

“Banyak jawapan Pak Pandir oleh pemimpin BN yang bertaraf Menteri untuk dijadikan halwa telinga, supaya rakyat jangan marah. Antaranya harga petrol lebih murah daripada Singapura, bukan kenaikan tetapi penyelarasan, bukan kenaikan tetapi subsidi dikurangkan, kerajaan kena naik harga minyak kerana mengelak daripada diseludup ke negara jiran,” katanya.

Idris juga mendakwa media arus perdana pula diarahkan supaya jangan meletakkan tajuk petrol naik, sebaliknya mereka dikendaki mengunakan istilah penyelarasan.

“PAS mengingatkan kepada jentera penerangan di peringat akar umbi mesti menaikkan kain rentang dan gunakan media baru seperti face book, twitter, blog untuk menaikkan amarah rakyat kepada BN yang tidak bijak menguruskan negara.

“Mesti garapkan isu ini supaya rakyat bangkit menolak kerajaan BN dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya -mk

Ulasan GB

Tuan Ust Idris,

Yang mengalihkan pandangan kenaikan harga kepada Wikileaks tak lain tak bukan adalah ahli parlimen Pakatan Rakyat sendiri.

GB telah ulas hal ini semalam. Speaker Senget, Ahli Parlimen PR Pula Fokus Hal Wikileaks

Petikan:

GB telah berkali-kali menggesa agar ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat supaya bersatu untuk mengusul undi tidak percaya kepada speaker.

Tetapi sehingga kini ia tidak dilakukan.

Sekarang rasakanlah sendiri dipermain-mainkan oleh Speaker yang senget itu. Bila dah nak kena gantung, baru masing-masing terhegeh-hegeh keluarkan kenyataan begitu begini. Sebelum ini, ahli-ahli parlimen PR tidur, ada yang tidak hadir semasa undi belah bahagi, melancong ke Indonesia tatkala Parlimen sedang bersidang. Lansung tidak ada disiplin dan tanggungjawab serta tidak menghormati amanah rakyat. Serupa sahaja perangainya dengan UMNO BN, walaupun lebih baik sedikit daripada mereka.

Semua YB-YB kita sudah berlagak bijak dan berlagak pandai sehingga tidak mahu menerima pandangan rakyat. Wikileaks yang diperdebatkan, isu yang rendah revelansinya kepada rakyat, cuma tinggi untuk Anwar. Hal-hal seperti kenaikan harga barang dan seumpamanya yang penting kepada rakyat tidak diberikan keutamaan. Anwar yang didahulukan, rakyat dikemudiankan, sama binatang dengan UMNO BN perangainya.

Sekarang UMNO BN sudah boleh mendapat majoriti dua pertiganya semula apabila nanti ahli-ahli parlimen PR digantung. UMNO BN telah bertindak lebih cepat dari wakil-wakil rakyat PR apabila mereka berjaya menggunakan senjata "kuasa speaker".

Jika peranan sebagai pembangkang pun sudah gagal di tangan BN, bagaimana PR mahu memerintah?

Nampaknya 4 orang MP Pakatan Rakyat akan makan gaji buta. Berhasrat untuk tumbangkan BN tetapi nampaknya PKR yang tumbang lebih dahulu.

Sebabnya: Anwar bersama dengan pendewa-pendewanya merasa diri mereka lebih hebat dari Tuhan. Boleh melakukan sesuka hati seperti UMNO BN. Menipu ahli mereka di dalam pemilihan. Ingat! Allah Yang Maha Tahu itu tidak pernah tidur, Dia Maha Berkuasa. Anda marah anda berempat digantung tanpa membela diri tetapi PKR sendiri yang telah melakukannya terlebih dahulu terhadap ahlinya. Ini buktinya:

Ketelusan PKR: Zamri digantung tanpa dipanggil bela diri
Oleh Nazli Ibrahim

Ketika ini, tindak-tanduk Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) lebih banyak mengundang persoalan berbanding jawapan termasuk tindakan menggantung Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Rasah, Zamri Vinoth baru-baru ini.

Ketelusan JPP parti yang mendakwa mendukung demokrasi semakin dipertikaikan apabila Zamri yang menunggu untuk dipanggil mengadap JPP mahupun Jawatankuasa Disiplin akhirnya digantung keanggotaan oleh parti.

Sekaligus keputusan JPP tersebut mengesahkan lagi dakwaan bahawa JPP tidak menjalankan siasatan yang menyeluruh dan telus terhadap aduan-aduan yang diterima sebelum tindakkan diambil.

Tindakan JPP yang dibuat dengan tidak memanggil Zamri mengadap untuk membolehkan keterangannya diambil dan membela diri adalah satu langkah yang jelas membelakangkan prinsip keadilan itu sendiri.

Hari ini PKR bukan sahaja merupakan parti pertama yang melaksanakan sistem satu ahli satu undi malah juga merupakan parti politik pertama yang menjatuhkan hukum kepada pemimpinnya dengan tidak memanggil tertuduh untuk membela diri. ..

Hukum Karma, Golden Rule, sunatullah... apa juga yang anda namakan, ia seperti yang kita selalu dengar dan anaksungaiderhaka mengulanginya: you will get what you give.

Musnahkan musuh yang ada di kalangan kita terlebih dahulu sebelum dapat kalahkan musuh di luar kita. Itu yang GB nak pesan kepada Pokok Sena yang telah mengemukakan teori kononnya perlu kalahkan UMNO BN dahulu seperti kenyataannya sebelum ini.

Bagi pejuang reformasi tulen, kebenaran dan keadilan akan tetap diperjuangkan tetapi PR akan terlebih dahulu dibersihkan dari mangkuk-mangkuk yang mengkhianati rakyat ini. PR akan ke Putrajaya tetapi tanpa mereka yang nyata tidak menghormati rakyat.

Yang GB tahu, Anwar akan dikalahkan Tuhan lagi selepas ini, begitu juga yang bersama dengannya dan yang membelanya. Begitulah juga yang memberi pentas kepadanya. Yang menulis menyokongnya. Yang menjadi pendewa-pendewanya. Bukalah mata sekarang siapa bertiga yang kena. Semuanya pembela Anwar belaka.

Teruskan memaki GB lagi, GB akan terus berpahala dan akan terus yakin bahawa PR akan ke Putrajaya tanpa mereka.

Kelab Greenboc

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails