Sunday, December 5, 2010

Pakatan Rakyat hanya parti ‘talam dua muka’?

“Lebih tepat dikatakan,Pakatan Rakyat adalah parti dua buah keluarga dengan satu pihak lagi sekadar menjadi pak turut atau kuda kundangan,” kata Najib.

Benarkah begitu?

Tetapi apa yang kita nampak adalah sebaliknya, UMNO yang diterajui oleh Najib telah memperkudakan kesemua sekutunya yang bernaung dibayah payung Barisan Nasional.. hingga parti komponen mereka itu seerti MCA dan MIC telah ditolak oleh masyarakat berbangsa Cina dan India sendiri kerana dikatakan gagal memperjuang kepentingan bangsa Cina dan India.

Komponen-komponen itu hanyalah bersifat lembu yang dicucuk hidung oleh UMNO, diheret ikut suka UMNO demi kepentingan UMNO..


Najib dakwa Pakatan hanya parti ‘talam dua muka’
Oleh Syed Mu’az Syed Putra


KUALA LUMPUR, 5 Dis — Dalam ucapan konvensyen Barisan Nasional (BN) pertama sejak 2001, Datuk Seri Najib Razak menyifatkan Pakatan Rakyat sebagai satu perikatan “talam dua muka” dengan hanya dikuasai “tiga empat kerat.”

Malah menurut Najib, Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, PKR dan DAP hanya didominasi satu kaum walaupun mereka mendakwa mewakili kaum yang pelbagai.


“Jika adapun kaum-kaum lain hanya bersifat ‘token’ atau sekadar kosmetik sahaja.

“Sebenarnya mereka bukan Pakatan Rakyat tetapi hanyalah pakatan tiga empat kerat rakyat atau tiga empat kepala atau tiga empat orang sahaja.

“Lebih tepat dikatakan, mereka adalah parti dua buah keluarga dengan satu pihak lagi sekadar menjadi pak turut atau kuda kundangan,” kata beliau ketika menyampaikan ucapan perasmian di Konvensyen Barisan Nasional di sini.

Menurut Najib, Pakatan Rakyat tidak mempunyai ramuan keikhlasan, wawasan dan nilai murni yang dikongi bersama.

Sebaliknya, Pengerusi BN itu berkata apa sahaja yang cuba diciptakan Pakatan Rakyat tidak akan berkekalan kerana ketiga-tiga parti komponen itu bersikap “talam dua muka” dalam perjuangan.

“Apa yang menghairankan, adalah parti pembangkang (Pakatan Rakyat) cuba mendakwa mereka pembawa obor perubahan dan pembaharuan. Betulkah begitu? Bahawa merekalah kononnya menifestasi demokrasi dan segala yang demokratik, betulkan begitu?

“Apa yang jelas, parti pembangkang cuba meniru kita dari segi kerjasama. Pada hemah saya usaha ini sia-sia sahaja kerana mereka tidak mempunyai ramuan keikhlasan, wawasan dan nilai yang dikongsi bersama.

“Gagasan Rakyat, Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat atau atas nama apa pun yang dicipta hanya percubaan pembangkang yang hendak bersatu tetapi tidak mungkin berkekalan,” kata Najib.

“Ini kerana masing-masing bersikap talam dua. Simpulan bahawa disebut mereka ini telunjuk sahaja lurus kelingking berkait,” tambahnya.

Menurut Najib, antara PAS dan DAP hanya boleh tidak sebantal tetapi mimpi lain-lain.

“Mereka nampak seolah-olah bersatu semata-mata kerana ada orang ketiga, maksud saya kalau dulu Parti Melayu Semangat 46 hari ini peranan tersebut diambil alih PKR.

“Sejarah jelas menunjukkan kerjasama itu tidak berpanjangan kerana matlamat mereka hanyalah untuk menipu atau menyeleweng rakyat.

“Mereka juga mendabik dada kononnya sebagai parti demokratik, realiti sebenarnya jauh. Lihat sahaja PKR daripada barisan tujuh kepimpinan tertingginya hanya seorang sahaja mewakili kaum Cina manakala kaum India berbentuk keahlian sahaja,” katanya.

Tambahnya, PAS yang dipimpin Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak lagi mendukung asas perjuangan parti Islam itu apabila bekerjasama dengan pembohong besar dan pengkhianat negara.

“Apabila kita lihat tentang PAS, amat pelik jika diamati apabila PAS sebagai sebuah parti yang kononnya mendukung pegangan menurut ajaran Islam boleh bekerjasama dengan pembohong besar, pemalsu dokumen-dokumen, petualang bangsa dan pengkhianat negara.

“Apa yang boleh kita katakan adalah PAS sepatutnya bertindak dengan lebih bijak dari itu dan menyedari hal tersebut serta eloklah sahaja terus berpegang teguh kepada apa yang kononnya menjadi prinsip mereka selama ini,” kata Perdana Menteri.

Sehubungan itu, Najib meminta supaya rakyat sedar dan faham bahawa Pakatan Rakyat tidak ikhlas dan penuh dengan hipokrasi.

“Bercita-cita untuk menjadi parti pemerintah bagi sebuah parti politik bukanlah perkara yang luar biasa, namun yang perlu direnungkan oleh rakyat ialah kesannya kelak.

“Rakyat perlu sedar dan faham bahawa parti-parti lawan ini mempunyai maksud yang tidak ikhlas, sangat oportunis dan penuh hipokrasi.

“Kita tahu mereka teringin sangat nak ada pejabat di Putrajaya, teringin sangat nak tinggal di Seri Perdana. Kerana itulah mereka sanggup berbuat apa pun, hanya untuk merampas kuasa dan dari semasa ke semasa bersikap biadap,” katanya.


The Malaysian Insider

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails