Saturday, November 13, 2010

Ketua cabang di Perak dedah muslihat pastikan kemenangan Azmin

IPOH: Beberapa pemimpin akar umbi Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Perak, mengesahkan berlaku manipulasi undi dalam pemilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti itu yang berpihak kepada Mohamed Azmin Ali yang bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Perkara itu diakui Ketua Cabang Tambun, Zulkifli Ibrahim; Ketua Cabang Bagan Datoh, Madhi Hassan dan Ketua Cabang Ipoh Barat, A Thinagaran.

Mereka bagaimanapun enggan mengulas lanjut dakwaan manipulasi itu dan menegaskan ia sudah diajukan kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

Zulkifli mendakwa, penyelewengan dalam pengundian itu menyebabkan pemilihan oleh akar umbi tidak menepati prinsip demokrasi tulen seperti matlamat asal pemilihan MPP.


Kepemimpinan cabang mendapati ada manipulasi undi dan perkara ini sudah dinyatakan dalam memorandum bantahan kepada kepemimpinan kebangsaan.

JPP mesti bertindak profesional dengan menangani bantahan seberapa segera," katanya ketika dihubungi di sini, kelmarin.

Madhi pula berkata, pemimpin akar umbi turut mengenal pasti beberapa kelemahan dalam sistem pemilihan MPP yang sudah di-ajukan kepada JPP.
Justeru, katanya, JPP mesti menangguhkan sementara proses pemilihan sehingga semua kelemahan berkenaan ditangani.

Setakat ini, kita beranggapan aduan kepada JPP tidak dilayan kerana mereka hanya berdiam diri, katanya.

Thinagaran pula berkata, kehendak akar umbi sekarang ialah JPP menangguhkan pemilihan MPP kerana menganggap JPP kurang efisyen berikutan kegagalan menangani bantahan mengenai manipulasi undi.

Katanya, JPP juga perlu serius dan telus dalam mengatasi setiap aduan yang dibuat oleh pemimpin akar umbi.

Akar umbi mahu melihat bukti mereka menjalankan pemilihan secara bersih dan telus, katanya.


Berita Harian

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails