Saturday, October 9, 2010

Serangan Keterlaluan Ke Atas Zaid Undang Simpati Akar Umbi Terhadapnya

Oleh : Greenboc

Serangan bertubi-tubi calon Timbalan Presiden, Azmin Ali terhadap lawannya Datuk Zaid Ibrahim menyebabkan kalangan akar umbi kini merasa mual dengan tindakan kumpulan Azmin tersebut.

"Sekalipun didokongi oleh pimpinan tertinggi parti, tidak bererti mereka boleh menerima bulat-bulat apa yang dituduh," kata seorang pengulas politik kepada GB.

"Saya bersetuju dengan pandangan GB bahawa yang ada kini hanyalah lemparan fitnah Azmin terhadap Zaid. Malah pimpinan tertinggi pun terjebak sama. Dari atas sampai ke bawah, tak habis-habis menjaja fitnah," tambahnya lagi.

Zaid mengambil sikap bersahaja terhadap lemparan fitnah dan serangan agresif Azmin. Zaid berkata:


"Pelik sungguh tabiat dan tindakan mereka ini. Semasa saya diterima masuk setahun dahulu saya digelar wira, seorang orang yang berani dan berprinsip, pejuang politik yang tidak mementingkan jawatan dan kedudukan. Dua belas bulan kemudian saya sudah menjadi orang yang tidak setia, pengacau dan akan menjual parti kepada Umno. Tuduhan terhadap peribadi saya juga ditingkatkan. Teringat saya semasa di Hulu Selangor dulu, cuma masa itu Umno yang membelasah saya.

Jawapan saya begini: Saya masuk Keadilan kerana saya mahukan parti ini berganding dengan Pakatan untuk mengubah budaya dan kuasa politik di negara ini supaya rakyat Malaysia mempunyai Kerajaan yang berlaku lebih adil dan saksama kepada rakyat jelata. Dalam perjuangan ini, kesetiaan saya tidak berganjak seinci pun. Malah semangat saya lebih kuat. Sebab itu saya ingin menawarkan diri untuk bertanding; manalah tahu kalau ahli-ahli Keadilan terpanggil untuk melihat perubahan dalam parti ini dan menyokong gandingan Anwar Ibrahim-Zaid Ibrahim. Kita tidak boleh mengubah budaya politik dan meningkatkan tahap pentadbiran negara kalau parti kita sendiri tidak mempraktikkan prinsip-prinsip yang kita laungkan itu."

Dan beliau berkata lagi:

"DALAM parti kita perlu berbaik-baik dan tidak perlu berkelahi hanya kerana berbeza pendapat. Hendak kata saya tidak setia, jual parti, pengkhianat dan sebagainya tidak perlulah. Cakap dan pilih sahaja siapa yang lebih baik daripada saya, cukuplah."

Beberapa orang calon di dalam Pemilihan kali ini turut memperlihatkan bahawa tiada apa kesalahan yang dilakukan oleh Zaid.

Calon Timbalan Presiden yang lain, Mustaffa Kamil Ayub secara berterus terang mengulas apa yang disifatkan kelantangan Zaid :

'Kelantangan' Zaid?
Zaid punya prinsip sebab itu beliau sertai PKR. Saya tetap beri (beliau) gambaran positif. Bila beliau sertai PKR, maknanya beliau punya jiwa reformasi PKR, tak tunduk tekanan penguasa politik dan dominasi kuasa politik tertentu. Soal baru dalam PKR, terserah pada anggota untuk buat penilaian. Ada orang cepat belajar dan buat pengesuaian.

Kritikan Zaid pada parti?

Anggota PKR bijak menilai. Saya kurang pasti apa niat sebenar beliau. Saya percaya, anggota PKR bijaksana dalam konteks membuat pilihan kalau mereka rasa (itu) keterlaluan dan bukan pendekatan konstruktuif kepada parti... Berbeza dengan politik Umno, pemimpin mereka tidak boleh dikritik.

Itu pandangan Mustaffa. Jika kita meninjau calon Timbalan Presiden yang telah menarik diri tetapi hanya akab berebut kerusi Naib Presiden, Tian Chua, Tian Chua menyatakan:

Bekas menteri kabinet itu (Zaid) merupakan calon yang telah diberi mandat yang besar oleh cabang-cabang.

"Saya hormati apa sahaja tindakan Zaid dan saya rasa mandat yang telah diberikan kepada Zaid oleh cabang-cabang terlalu besar.

Di pihak Angkatan Muda Keadilan, calon-calon yang bertanding turut memperlihatkaan pandangan yang serupa. Che'guBard menyatakan:

PKR rugi jika menolak orang baru yang mempunyai kewibawaan mempimpin semata-mata kerana statusnya baru menyertai parti

Sebaliknya, kata beliau, belum tentu orang lama dalam parti mampu memainkan peranan dengan baik dalam parti.

"Setiap ahli parti, tidak mengira baru atau lama mempunyai hak untuk bertanding mana-mana jawatan selagi memenuhi syarat yang ditetapkan oleh perlembagaan parti.

Seorang lagi calon Ketua AMK, Rafizi Ramli dalam satu wawancaranya dengan tegas menyatakan sebarang sekatan untuk "ahli baru" bertanding a:dalah budaya lapok UMNO yang takut kepada bayang-bayang sendiri.

kalau ada sekelompok di dalam parti yang cuba menyekat golongan ini aktif di dalam parti, kerana budaya itu adalah budaya lapok UMNO yang takut dengan bayang-bayang sendiri. Perbezaan kita berbanding dengan UMNO adalah kerana kita meraikan semua pihak dan mengalu-alukan penyertaan golongan berpendidikan dan profesional, sebab itu kita nampak lebih menarik berbanding parti-parti BN di mata rakyat.

Lee Boon Chye yang cuba menyerang Zaid, tetapi Lee Boon Chye sendiri telah disergah oleh S Manikavasagam. Kata Manickavasagam:

"Saya gesa pemimpin kanan parti seperti Dr Lee Boon Chye kekal tidak memihak dan berhenti mengeluarkan kenyataan menghentam pesaing lain, termasuk Zaid Ibrahim.

"Dr Lee kena sedar, beliau turut bersaing untuk jawatan tertinggi parti dan beliau patut tidak dilihat cuba berkempen untuk menang dengan mengugat orang lain," kata Manikavasagam yang juga ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR.


Kelab Greenboc

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails