Monday, August 30, 2010

Pemilihan PKR : Mampukah Adil, Bebas?

Tokoh sejarah negara, Prof. Khoo Kay Kim mempertikaikan kemampuan Pemilihan 2010 didalam PKR akan berjalan dengan adil dan bebas memandangkan terdapat isu-isu yang membabitkan kepimpinan parti tersebut yang masih belum selesai.

“Pemilihan yang berdasarkan akar umbi sememangnya baik kerana dapat mengelak dari berlakunya politik wang dan mengurangkan kewujudan kem-kem dan puak-puak dalam parti.

Tetapi kewujudan kem dalam mana-mana parti memang wujud sama ada dibuat pemilihan secara akar umbi atau melalui ketua-ketua yang dipilih. Ini sememangnya budaya dalam politik.”

Menurut beliau, sebagai ahli sejarah yang tidak condong kepada mana-mana pertubuhan politik, usaha memilih pemimpin melalui suara seluruh anggota parti disemua peringkat merupakan suatu sejarah kepada negara oleh sebuah pertubuhan politik.

“Sebagai orang luar saya meneydari telah wujud kem-kem dalam PKR yang masing-masing cuba untuk menjadi pemimpin. ada puak kiri dan ada puak kanan. Saya pun tak tahu siapa yang kanan dan siapa yang kiri tapi inilah gambaran yang ada. Bila wujud puak-puak dalam parti, sudah pasti sukar bagi diadakan pemilihan yang adil dan bersih.

Ada yang digantung kerana desakan dari pihak kanan atau jawatankuasa yang telah dilantik.Manakala keanggotaan dari sesebuah jawatankuasa tersebut dipilih terdiri dari puak kanan yang sudah tentu akan menekan pihak kiri atau pemimpin dari pihak kiri,” jelas Prof. Khoo.

“PKR perlu buktikan berlaku pemilihan yang adil dan bebas kerana ini akan memberi imej parti tersebut kepada rakyat. Malah saya yakin parti-parti politik lain samaada Pakatan atau BN mahu melihat perkembangan ini.

Rakyat sedang melihat banyak hal dalam PKR berhubung perlbagai isu yang dirujuk sebagai masalah dalaman yang masih belum berjaya diselesaikan.

Jangan biarkan rakyat menilai PKR sebagai sebuah parti yang terlalu ‘berpolitik’ sehingga mengabaikan matlamat memebela nasib rakyat,” jelas Khoo.


Sumber : UREKA.ASIA

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails