Friday, June 4, 2010

UMNO Kedah dimalukan oleh 4 ADUNnya..

Semalam Sinar Harian melaporkan beberapa orang ADUN UMNO di Kedah telah merungut mengatakan mereka terpaksa berhutang kerana terpaksa mengeluarkan duit poket sendir bagi mendahulukan wang untuk kegunaan rakyat.

Menurut salah seorang dari mereka “Elaun bulanan ADUN terlalu sedikit dan menyamai gaji pengetua sekolah iaitu RM4,500. Jika ditolak perbelanjaan keperluan rumah, hutang bank, tuntutan rakyat, duit kenduri kampung dan bil utiliti Pusat Khidmat DUN, bukan sahaja tiada apa yang tinggal malahan terpaksa berhutang.

Berita penuh sila baca di SINI

Hari ini seorang Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Baling yang juga bekas ADUN Bayu telah membidas mereka dengan berkata “ADUN bukan bererti sumber kesenangan tetapi bertujuan membantu permasalahan rakyat dan mereka tidak perlu mengeluarkan wang untuk tujuan itu sehingga terpaksa berhutang.


Kenyataan empat ADUN memalukan

BALING – Tindakan beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Kedah mengenai kenyataan mereka yang terpaksa berhutang dianggap memalukan UMNO.

Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Baling, Saleh Yaakub yang juga bekas ADUN Bayu sebelum ini berkata, beliau kecewa dengan kenyataan ADUN berkenaan yang dianggapnya tidak berasas.

Menurutnya, ADUN sebagai wakil rakyat dalam membantu atau memudahkan rakyat melalui agensi kerajaan yang sedia ada seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Risda dan Keda.

“ADUN bukan bererti sumber kesenangan tetapi bertujuan membantu permasalahan rakyat dan mereka tidak perlu mengeluarkan wang untuk tujuan itu sehingga terpaksa berhutang.

“Tindakan mereka adalah satu pendedahan tidak berasas apatah lagi mengatakan peruntukan diberikan kepada ketua bahagian digunakan untuk berseronok,” katanya.

Menurutnya, sebagai pemimpin UMNO bahagian, mereka sepatutnya bekerjasama dengan ketua UMNO bahagian dan bukannya mencari kesalahan.

“Sebagai ahli jawatankuasa bahagian, kami sendiri tidak mendapat sebarang elaun, namun sentiasa menjalankan tugas dengan telus demi membantu rakyat.

“Jangan kita mengambil kesempatan kerana menyandang jawatan sebaliknya bekerjasama sebagai ahli UMNO untuk kepentingan rakyat,” katanya.

Ketua UMNO Cawangan Kampung Tiak, Wan Mahmood Ibrahim berkata, kenyataan mereka menunjukkan tidak ada ketelusan dalam menjalankan amanah rakyat sebaliknya menganggap itu sebagai satu beban kerana terpaksa mengeluarkan wang sendiri.

Menurutnya, jika mereka melakukan tugas dan menjalankannya mengikut saluran yang betul, tidak akan berlaku kejadian berhutang seperti yang dinyatakan.

“Jika tidak mampu menggalas tanggungjawab sebagai ADUN, lebih baik kosongkan jawatan kerana masih ramai yang layak.

“Kenyataan mereka itu boleh menjatuhkan maruah UMNO dan mereka tidak bersedia berjuang demi rakyat,” katanya.

Semalam, kenyataan empat orang ADUN UMNO yang merungut kerana elaun bulanan tidak mencukupi dan tidak mendapat suntikan modal secara terus daripada UMNO pusat menyebabkan mereka terpaksa berhutang.


Sinar Harian

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails