Thursday, June 3, 2010

12 Sukarelawan tu.. Korang balik la sendiri..

Zahid Hamidi kata untuk membawa pulang kesemua rakyat Malaysia yang dibebaskan oleh Zionis itu jika menggunakan pesawat pengangkut tentera akan memakan belanja yang tinggi lagipun tiada permintaan untuk membawa mereka pulang menggunakan pesawat tentera.

Bagi komisyen untuk membeli KD Altantuya tu sampai RM500 Juta tu boleh.. Beli helikopter dengan harga paling tinggipun boleh.. Keluarkan 'Letter of Intent' untuk membeli kereta perisai dengan harga jauh lebih tinggi dari kereta perisai Stryker buatan US tu boleh..

Bila nak bawa balik rakyat, tahu pula dia mengira pasal kos..

Mungkin juga Zahid mahu menunjukkan kepada Regim Zionis itu yang sukarelawan yang telah pergi kesana itu tiada kena mengena dengan Kerajaan Malaysia..

Zahid juga turut menggesa negara-negara yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel agar mengkaji semula hubungan tersebut.. Dia sendiri ada hubungan tak apa..(baca di SINI)


Tiada Penerbangan Khas Bawa Pulang Sukarelawan, Kata Zahid

KUALA LUMPUR, 3 Jun -- Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak akan mengadakan penerbangan khas untuk membawa pulang 12 sukarelawan dan media Malaysia yang dibebaskan dari tahanan tentera Israel.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata selain melibatkan kos yang tinggi, setakat ini tiada permintaan untuk membawa mereka pulang menggunakan pesawat tentera.

"Jika nak bawa guna Charlie (pesawat pengangkut), kosnya tinggi... jadi saya tidak nampak sebarang keperluan itu buat masa ini selain tidak ada permintaan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pelan Transformasi Mindef di Kementerian Pertahanan di sini pada Khamis.

Bagaimanapun, beliau berkata kesemua 12 sukarelawan Malaysia itu turut dibantu oleh Atase pertahanan Malaysia di Jordan sebaik dilepaskan dari tahanan tentera Israel.

"Selain diberikan makan minum, kesemua mereka turut diterangkan atase pertahanan tentang beberapa langkah yang perlu diambil untuk pulang ke Malaysia," katanya.

Dalam kejadian itu, kapal Turki yang membawa bekalan keperluan asas seperti makanan, ubat-ubatan dan bahan binaan ke Gaza telah diserang tentera Israel ketika berada kira-kira 68 batu nautika di luar perairan negara itu, mengakibatkan sekurang-kurangnya 10 orang terkorban.

Seramai 12 rakyat Malaysia termasuk dua wartawan stesen televisyen Astro Awani turut berada dalam kapal tersebut dan mereka dibebaskan dan dibawa ke Jordan.

Zahid turut menggesa negara-negara yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel agar mengkaji semula hubungan tersebut bagi menentang tindakan Israel yang telah bertindak di luar garis-garis diplomatik.

Beliau berkata masyarakat dunia bukan hanya perlu mengutuk tindakan Israel tetapi perlu bertindak menghentikan hubungan diplomatik dengan negara tersebut yang biadap dan tidak berperikemanusiaan.

"Tindakan yang dilakukan oleh Israel itu diluar garis-garis diplomatik kerana menggunakan kekerasan dan melakukan tindakan di perairan antarabangsa yang tidak pernah selama ini dilakukan oleh mana-mana negara di dunia," katanya.


BERNAMA

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails