Sunday, March 7, 2010

YB Zul! Anda dipecat bukan kerana isu peribadi..

Sebelum tu.. semalam semasa ceramah pelancaran sambutan 2 tahun Kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang saya terkejut bila pengacara Majlis mengumumkan bahawa YB Zulkiflee Nordin telah dipecat dari PKR.

Bukan terkejut kerana berita YB Zulkiflee Nordin dipecat dari PKR tetapi terkejut bila hadirin riuh rendah bertepuk tangan sambil meneriakkan " BAGUSSS!!"..

Rupa-rupanya ramai yang tidak suka dengan YB Zull ni ya...


Anwar: Kes Zul bukan peribadi, dipecat pertahan prinsip Pakatan

Oleh Clara Chooi

KUALA LUMPUR, 7 Mac — Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata keputusan memecat wakil rakyat kontrorvesi Zulkifli Noordin semalam bukan bersifat peribadi tetapi satu usaha untuk mempertahankan prinsip Pakatan Rakyat.

Dalam mempertahankan hukuman berat itu, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu menjelaskan ia bukan satu tindakan disebabkan “keperluan politik.”

“Jika ia hanya kerana keperluan politik semata-mata, maka kami (sudah pasti) tidak memecat Zul Noordin.

“Tidak, ia adalah kerana prinsip, ia adalah kerana Pakatan, ia adalah kerana pegangan yang kita gerakkan dan yang kita berjuang,” kata beliau di Kepong malam tadi.

Beliau menambah, parti “terpaksa memecat” mereka yang tidak menyokong pendirian Pakatan Rakyat memperjuangkan pelbagai kaum.

“Niat kami adalah jelas. Zul, bukan sesuatu yang peribadi. Ia adalah soal prinsip,” kata beliau.

Zulkifli dipecat semalam oleh Majlis Pimpinan Pusat PKR dan turut diarahkan supaya mengosongkan kerusi Parlimen Kulim-Bandar Bharu.

Zulkifli dalam reaksi segeranya semalam berkata beliau tidak akan merayu agar hukuman dikurangkan dan enggan melepaskan kerusi Parlimennya.

Anwar memberitahu PKR tidak akan membenarkan sesiapa menjadikannya sebagai tebusan dengan mengeluarkan tuntutan mengikut kehendak dan cita rasa mereka sendiri.

“Tidak harus ada mana-mana pihak memberikan kata dua kepada kami. Jika mahu bersama, anda harus menyokong prinsip-prinsip Pakatan.

“Jika anda tidak menyokong, anda keluar,” katanya.

Tambah beliau mereka yang enggan menyokong Pakatan harus menyertai parti lain.

“Anda boleh sertai MCA, Gerakan atau Umno, yang akan dikuburkan dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya.


The Malaysian Insider

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails