Sunday, March 14, 2010

Saya bukan pengkhianat - Dato Zahrain

Jangan nak belit kami la Dato.. kami tak sebodoh yang disangka..
Ada yang anggap saya sebagai pengkhianat kepada pengundi Bayan Baru apabila keluar PKR. Itu bukan satu kebenaran.Jika saya meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen, barulah saya boleh dianggap mengkhianati pengundi kata Zahrain..

Kalau Dato diundi atas tiket PKR dan akhirnya Dato keluar PKR, tidakkah itu khianat namanya? Khianat terhadap Parti yang dipilih oleh pengundi Bayan Baru..

Pengundi dah minta Dato letak jawatan.. jadi tunggu apa lagi? Kalau letak jawatan atas permintaan ramai itu bukan Khianat!!

PENGERTIAN KHIANAT
Khianat artinya mengingkari tanggung jawab, berbuat tidak setia, atau melanggar janji yang telah dia buat. Secara luas khianat berarti mengingkari tanggung jawab yang telah dipercayakan terhadap dirinya, baik datangnya dari orang lain maupunn dari allah. Allah SWT. berfirman

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengkhianati Allah dan Rasul (Muhammad) dan (juga) janganlah kamu mengkhianati amanat-amanah yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui.(QS. Al-Anfal: 27)


GEORGETOWN - Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Mohamed Hashim tidak gentar kepada tekanan ahli Pakatan Rakyat (PR) agar melepaskan jawatan itu setelah keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebulan lalu.

Beliau yang kini menjadi wakil rakyat Bebas menegaskan tidak perlu berbuat demikian kerana dipilih oleh pengundi Bayan Baru dan ahli PKR atau PR tidak berhak mempertikaikannya kerana ia bukan isu parti atau politik.

“Ada yang anggap saya sebagai pengkhianat kepada pengundi Bayan Baru apabila keluar PKR. Itu bukan satu kebenaran.

“Jika saya meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen, barulah saya boleh dianggap mengkhianati pengundi,” katanya kepada media selepas melawat dan memberi sumbangan kepada mangsa kebakaran di Sungai Nibong Tengah di sini, semalam.

Menurutnya, ahli PKR janganlah terlalu bangga atau mendabik dada kononnya kemenangan yang dikecapi dalam pilihan raya umum lalu disebabkan mereka kuat atau mendapat sokongan rakyat.

“Dalam pilihan raya lalu, saya mendapat 27,000 undi. Ia bukan semata-mata atas nama PKR atau saya sendiri tetapi pada masa itu rakyat marah pada UMNO. Ini salah satu faktor saya atau PKR mendapat begitu banyak undi. Ini perlu difahami oleh ahli PKR.

“Ingin saya tegaskan bahawa rakyat mengundi bukan disebabkan mereka sayang sangat kepada PKR tetapi kerana marah dengan UMNO. Selain itu, saya diberi undi berdasarkan khidmat dan pengorbanan saya kepada penduduk Bayan Baru ketika memegang jawatan Pengerusi PKR Pulau Pinang,” katanya.

Sungguhpun begitu, beliau akan tetap memperjuangkan kebajikan penduduk Bayan Baru dari segi pembangunan dan ekonomi yang seimbang kerana itu menjadi tanggungjawabnya.

“Apa jua rintangan, saya tetap meneruskan tanggungjawab sebagai ahli parlimen untuk menyuarakan suara rakyat di parlimen atau mana-mana pihak lain. Saya akan jaga semua tanpa mengira mereka menyokong saya atau tidak.

Ditanya sama ada sedia menerima tawaran UMNO atau BN, beliau berkata tidak kerana masa kini UMNO pun bermasalah dan ia jelas dalam pilihan raya lalu.


Sinar Harian

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails