Saturday, March 27, 2010

Gambar : 10,000 di 'Selamatkan Malaysia', Hulu Kelang.KUBU BHARU 27 MAC: Hampir 10,000 rakyat pelbagai kaum memenuhi Stadium Mini Kuala Kubu Baru malam semalam bagi mendengar penerangan mengenai kempen Selamatkan Malaysia yang disampaikan pimpinan Pakatan Rakyat termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kubu Kubu Baru terletak dalam kawasan Parlimen Hulu Selangor yang dimenangi calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad yang meninggal dunia akibat barah otak, kelmarin.

Kempen itu sebenarnya diatur sebelum pemergian Dr Zainal Abidin yang uzur selepas menang pilihan raya umum ke-12 dan kebetulan berlangsung ketika di ambang pilihan raya kecil.

Ketua Umum KEADILAN menggariskan beberapa pra-syarat penting bagi seseorang xalon yang bakal dipilih untuk mewakili Pakatan Rakyat di Parlimen Hulu Selangor termasuk yang berkelayakan teguh dasar perjuangan serta tidak mudah termakan dengan sogokan wang ringgit.
Pada ceramah tersebut Anwar melancarkan kempen 'Selamatkan Malaysia' yang menjadi tema siri ceramah beliau diseluruh negara sejak tiga bulan lalu.

Ceramah malam tadi boleh dianggap sebagai permulaan secara tidak rasmi kempen pilihan raya kecil yang bakal diadakan tidak lama lagi bagi mengisi kekosongan kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Anwar berkata Malaysia perlu diselamatkan daripada kerakusan dan kezaliman umno-BN kerana keadaan negara semakin terancam dan rakyat tidak lagi selamat.

"Walaupun Najib kata 1Malaysia sebenarnya kita ada 2Malaysia - satu Malaysia untuk Najib dan Rosmah dan satu Malaysia lagi untuk rakyat bawahan yang senang ditindas, dipijak.

"Kita berdepan dengan suatu kuasa zalim yang merompak harta rakyat tidak mengapa walau sebesar gunung mana bukti kita beri tapi lepas semua. Sebab itu ada dua Malaysia," kata Anwar lagi.

Turut hadir pada ceramah itu termasuk Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, Naib Presiden KEADILAN, Azmin Ali dan R. Sivarasa, Datuk Zaid Ibrahim, Exco Selangor, Elizabeth Wong dan Dr Xavier Jayakumar, wakil-wakil rakyat KEADILAN serta pimpinan KEADILAN Selangor.

Anwar yang berucap kira-kira 45 minit berkata kerajaan negeri Selangor akan memastikan rakyat semua kaum terutama yang miskin akan dibantu di Hulu Selangor.

"Dalam masa dua tiga minggu ini saya cadangkan semua rakyat Hulu Selangor minta apa sahaja projek atau keperluan daripada BN. Kalau masjid minta bumbung baru, kalau permaidani buruk minta tukar yang baru, mintalah sebanyak mungkin kerana lepas dia (BN) kalah takdalah jangan harap.

"Tiap-tiap kuil, sekolah Tamil, sekolah Cina mesti minta. Kalau gerai minta sebanyak yang mungkin. Kalau kain dia bagi satu katakan tak cukup nak empat. Kalau dia beri RM100, alhamdulillah minta RM200, diberi RM200 minta RM400 lepas tu pangkah Pakatan Rakyat," beliau berkata secara berseloroh tapi sarat dengan makna.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu menambah Umno-BN terus mengasak peribadi beliau di dalam Parlimen sehingga perbahasan tidak lagi berkisar menjunjung kasih titah Yang DiPertuan Agong tetapi membahaskan 'pidato Anwar'."Mereka berusaha untuk menggugurkan kelayakan saya sebagai Ahli Parlimen dengan membuat bermacam-macam dakwaan dan fitnah di dalam Parlimen. Berpuluh-puluh anggota Umno-BN bangun dan membuat berbagai tohmahan dan fitnah seolah-olah mereka berbahas mengenai pidato Anwar bukan lagi titah Yang DiPertuan Agong," jelas Anwar lagi.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails