Wednesday, March 3, 2010

7 sebab Hj. Mohsin tinggalkan Pakatan Rakyat ?

Tadi semasa aku melayari blog Cina Islam, aku tengok kat ruangan komen aku baca satu-satu komen, tapi kebanyakkan komen aku tak faham pun apa yang depa tu tulis, aku refresh..takut silap masuk blog, dah tu tengok blog title memang blog Cina Islam pun.. nak guna google translate aku tak tahu bahasa apa yang depa tu guna..

Lepas tu aku masuk pulak blog Al-banjari, aku baca apa komen pembaca blog dia.. sama jugak macam mana aku baca di blog Cina Islam.. kebanyakkan komennya aku tak faham langsung apa yang depa tulis..

Ciss.. patutpun aku tak faham.. Rupa-rupanya bahasa yang depa guna tu bahasa Banjar.. itu pun Wak tulis bahasa yang digunakan tu Bahasa Banjar..



Salehuddin Hashim sedang menunjukkan cara melompat
yang betul kepada Hj. Mohsin

Pengkhianat 'kulaan' - 7 sebab Hj. Mohsin tinggalkan Pakatan Rakyat ?

Hampir 80% komen masuk dari artikel ini, ini dan ini adalah dari pengundi kulaan yang bertungkus lumus bekerja siang dan malam ketika PRU12 lalu untuk memberi kemenangan bergaya untuk Hj. Mohsin. Maka tertabal-lah Hj. Mohsin sebagai Ahli Parlimen Bagan Serai.

Jika dialih bahasakan komen yang banyak dimuatkan itu dari bahasa banjar ke bahasa melayu, wajar untuk Hj. Mohsin fikir semula adakah tindakannya wajar dan betul.

Sebentar tadi, YB Adun Gunung Semanggol baru sahaja menghubungi wak, menyatakan sangat kesal dan kecewa apabila Hj. Mohsin mengkhianati pengundinya dengan meninggalkan Pakatan Rakyat. Apakah beliau sanggup turun ke Bagan Serai untuk memohon maaf kepada lebih 18 ribu pengundinya yang mengundi beliau ?

Apabila ditanya tentang masalah sebenar Hj. Mohsin, Yang Dipertua PAS Bagan Serai itu juga menyatakan mungkin banyak sebab, diantaranya :

1) Dipercayai/mungkin terlalu ikut cakap bini.

2) Jarang turun ke kawasan Parlimen sendiri.

3) Tekanan dari Jawatankuasa PKR Bagan Serai, wajarlah diberi tekanan jika kawasan sendiri pun tak diambil kesah..apa ke jadah ?

4) Duit peruntukan ? Hmm..! Jangan harap..genggam tak tiris..! Mampuih pi laa. Kesian kat Adun sedangkan banyak peruntukan diperlukan untuk rakyat di kawasannya yang harus diberi perhatian.

5) Dipercayai bahwa beliau adalah bekas ahli Umno sebelum ini, kerana sebelum ini beliau sangat rapat dengan Anwar ketika dalam ABIM satu ketika dahulu.

6) Sukar menerima pandangan rakan-rakan lain dalam PKR. Malah seorang YB di sini juga yang menang atas tiket PKR turut meluahkan beliau ini seorang yang 'opportunist', pentingkan diri sendiri dan hujah pandangan orang lain tak betul..dia aja yg betul.

7) Dipercayai juga beliau menghadapi masalah kewangan.

Sehubungan itu, pada malam ini juga telah diadakan Mesyuarat Tergempar oleh PAS Kawasan Bagan Serai, PKR Cabang Bagan Serai dan Kelab Penyokong PAS untuk mendesak beliau mengosongkan 'kerusi' dan semua jawatannya di dalam PKR Cabang untuk memberi laluan satu Pilihanraya Kecil diadakan semula di Parlimen P.58

Dijangkakan satu memorandum dan Sidang Media Khas akan dibuat esok bagi menyatakan pendirian PKR, PAS dan Kelab Penyokong Bagan Serai berhubung 'lompatan' Hj. Mohsin.


Berani kutuk la aku.. aku tampar karang..

Jangan termakan 'gula-gula' hacks yang diberikan oleh beliau ketika Sidang Media siang tadi yang menyatakan bahawa beliau meninggalkan Pakatan Rakyat atas isu tidak bersetuju dengan pendirian PKR berhubung isu Allah. Rujuk di sini, siapa yang ada bersama kami di gereja tu, bukan Hj. Mohsin ker ? dan pendiriannya di hadapan paderi Father Francis Xavier. Apa nak jadi banjar saikong ni..!!

(*) Esok, khamis jam 9.30 am - ada demo aman depan Pusat Khidmat Keadilan di Bagan Serai. Kepada 'kulaan' jangan lupa bawa bubu 'tampirai' sekali, pasal Hj. Mohsin dah jadi Haji 'Tampirai'. Jumpa di sana..!!

** tampirai itu merujuk kepada sejenis bubu dawai yang digunakan untuk menangkap ikan sepat kecil di parit sawah padi.


by albanjari

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails