Sunday, February 7, 2010

Najib kata Enjin Jet tu enjin buruk dah!

"Kedua-duanya adalah enjin yang sangat lama...bukan enjin canggih. Jadi ia bukan satu aset strategik kepada negara. Ia bukanlah seperti enjin Sukhoi atau F-18, kata Najib.

Biarpun enjin jet yang hilang itu tidak secanggih enjin Sukhoi atau F-18, Itu bukanlah satu isu..

Yang menjadi Isu disini ialah bagaimana enjin jet yang besar itu berjaya dikeluarkan dari Kem Tentera oleh pegawai rendah tentera dan dijualnya dipasaran Antarabangsa.

Walaupun enjin jet yang hilang itu tidak secanggih enjin Sukhoi atau F-18, Iran telah berjaya menerbangkan pesawat pejuang buatan mereka setahun selepas enjin jet F-5E Malaysia itu hilang..

Dan ianya juga dibeli dengan wang rakyat atau wang pembayar cukai..Enjin Hilang Jet Pejuang Generasi Lama, Kata Najib

KUALA LUMPUR, 6 Feb (Bernama) -- Semua usaha diambil untuk menemui semula dua enjin jet pejuang F-5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang hilang, yang dikesan di Uruguay walaupun barang-barang itu bukan aset strategik kepada negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata kedua-dua enjin itu untuk kuasa jet pejuang F5 berusia lebih 35 tahun kerana ia dibeli pada tahun 1972.

Bercakap kepada pemberita selepas melakukan lawatan tinjauan di Kampung Baru di sini pada hari Sabtu, katanya nilai enjin tersebut ialah kira-kira RM303,000 setiap satu.

"Kedua-duanya adalah enjin yang sangat lama...bukan enjin canggih. Jadi ia bukan satu aset strategik kepada negara. Ia bukanlah seperti enjin Sukhoi atau F-18, kata beliau.

Katanya enjin pesawat itu bukan lagi untuk pesawat barisan hadapan dari aspek kemampuan dan teknologi.

Semalam, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berkata kerajaan Uruguay telah mengesan dua enjin yang hilang itu dan usaha-usaha sedang dilakukan untuk membawanya balik.

Enjin itu dilaporkan hilang dari dua kemudahaan TUDM pada 20 Dis, 2007 dan 1 Jan, 2008.

Dua orang telah didakwa di Mahkamah Sesyen berhubung dengan kehilangan enjin itu dan kedua-duanya meminta dibicarakan.


Bernama

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails