Thursday, February 11, 2010

Kes Anak Raja Petra, Laporan Bernama berniat jahat?

Kenapa Bernama bertindak menyiarkan laporan berita yang mengatakan Raja Azman Raja Petra dipenjarakan kerana mencuri sedangkan beliau sedang ditahan reman dipenjara Sungai Buloh kerana gagal menjelaskan ikat jamin?

Bernama juga melaporkan Raja Azman, anak kedua Raja Petra, mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur tahun lalu terhadap empat tuduhan mencuri dan memiliki harta curi.

Sedangkan beliau telah menukar pengakuannya dari BERSALAH kepada TIDAK BERSALAH dan minta dibicarakan. berita sila baca di sini

Apa tujuan Bernama atau Pihak yang menguasai bernama sebenarnya?Bernama melaporkan..

Raja Azman Raja Petra, anak lelaki editor Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamarudin, yang baru-baru ini dipenjarakan kerana mencuri, dimasukkan ke hospital selepas dia dipercayai menelan sebilah pisau cukur.

Ketua Polis Gombak ACP Abdul Rahim Abdullah berkata Raja Azman, 34, dijumpai dalam keadaan lemah dalam sel penjaranya oleh petugas dari penjara Sungai Buloh semasa melakukan tugas rondaan pada Selasa petang.

Beliau berkata Raja Azman, yang mempunyai kesan kelar di pergelangan tangan, segera dikejarkan ke Hospital Sungai Buloh dan keadaannya dilaporkan stabil.

Bapa mangsa, yang menulis dalam laman blognya Malaysia Today, mendakwa bahawa Raja Azman mengambil tindakan drastik itu memandangkan dia tidak lagi dapat manahan siksaan fizikal dan mental yang dikenakan terhadapnya oleh pihak berkuasa penjara.

Rahim bagaimanapun enggan mengulas dakwaan Raja Petra itu.

"Siasatan masih di peringkat awal. Berilah kami masa," katanya ketika dihubungi.

Raja Azman, anak kedua Raja Petra, mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur tahun lalu terhadap empat tuduhan mencuri dan memiliki harta curi.

Dia dituduh mencuri sebuah telefon bimbit Nokia, sebuah jam tangan Seiko, dan sejambak kunci motosikal, kesemuanya bernilai kira-kira RM3,850, kepunyaan seorang pelajar, Saipul Adli Mohamad Yunus, 21, di No 16, Jalan Sastera, U2/1K,
Seksyen U2, Shah Alam, kira-kira 10 pagi, 24 April.

Dia juga dituduh mencuri sebuah motosikal Yamaha 135 LC bernilai kira-kira RM6,000 daripada seorang pelajar, Ahmad Firdaus Jalaludin, 23, di tempat dan masa yang sama.

Dan ini komen dari editor Malaysia Today.

Laporan dari Bernama ini tidak tepat. Raja Azman mengaku bersalah terhadap semua tuduhan yang dikenakan keatasnya setelah beliau dipukul semasa dalam tahanan pihak polis untuk memaksanya mengaku bersalah. Beliau telah menberitahu Mahkamah tentang kejadian itu.

Beliau kemudiannya telah menukar pengakuannya dari BERSALAH kepada TIDAK BERSALAH.

Raja Azman juga bukanlah dipenjarakan sebagaimana Bernama melaporkan. Beliau telah diletakkan sebagai tahanan Reman di Penjara Sungai Buloh sementara menunggu perbicaraan disambung kerana gagal menjelaskan wang ikat jamin.

Pada 6 Februari 2010, beliau telah dipukul lagi dan kemudiannya dipindahkan ke ‘punishment cell’ yang sepatutnya untuk seorang sahaja, bagaimanapun Raja Azman telah diletakkan di ‘punishment cell’ bersama lima tahanan lain.

Disini beliau telah diberikan pisau cukur, dimana beliu telah menggunakan pisau cukur tersebut untuk mengelar pergelangan tangannya dan kemudian menelan pisau cukur tersebut.

Ini adalah untuk memperbetulkan laporan Bernama yang kami percaya berniat jahat.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails