Friday, February 5, 2010

2000 berdemo Membantah Lim Guan Eng?

Nak buat cerita tu agak-agak la.. 2000 tu ramai sangat tu..

Cuba baca dan bandingkan antara dua berita dibawah, satu dari Berita Harian Online dan satu lagi dari Malaysiakini..Perkasa bantah kezaliman kerajaan Pulau Pinang

GEORGETOWN: Lebih 2,000 orang terdiri daripada ahli badan bukan kerajaan (NGO) mengadakan demonstrasi secara aman di pusat petadbiran kerajaan negeri, Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar), di sini bagi membantah apa yang didakwa kezaliman kerajaan negeri.

Perhimpunan yang diketuai Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali, itu berarak ke pejabat Ketua Menteri, Lim Guan Eng, untuk menghantar memorandum kepada Setiausaha Agung DAP itu.

Memorandum itu antara lain membantah tindakan kerajaan negeri pimpinan pakatan pembangkang yang berlaku zalim kepada orang Melayu di Pulau Pinang seperti merobohkan gerai penjaja kecil.
Demonstrasi: Patung Guan Eng dibakar

Aktivis Islam dari pelbagai NGO mengadakan demonstrasi di sebuah masjid di Jalan Macalister, Georgetown sebelum dan selepas solat Jumaat hari ini kerana membantah layanan kerajaan negeri terhadap orang Melayu-Islam Pulau Pinang.

Demonstrasi selama hampir 45 minit di luar masjid yang terletak kira-kira 100 meter dari Komtar itu, adalah anjuran Sedaq - gabungan kira-kira 50 NGO Melayu-Islam.

Ia diadakan sebagai membantah dakwaan berlakunya diskriminasi dan peminggiran orang Melayu-Islam di Pulau Pinang oleh kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Sambil memakai ikat kepala sambil meluangkan 'Sedaq' dan laungan 'Hidup Melayu', mereka mengecam kerajaan negeri kerana didakwa tidak memperduli dan menghiraukan nasib orang Melayu-Islam Pulau Pinang.

Kain rentang anti-kerajaan negeri turut dibawa oleh mereka yang menyertai demonstrasi tersebut.

Enam pemimpin Sedaq, termasuk presiden Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang, Rizal Faris Mohideen dan presiden Gabungan Pelajar Melayu Semananjung (GPMS), Jais Karim (kanan), menyampai ucapan mengecam pentadbiran Guan Eng, sambil dipantau oleh pihak polis.

Demonstrasi tersebut diadakan selepas mendapat permit polis yang dikeluarkan oleh pemangku ketua polis daerah Timur Laut, Gan Kong Meng.

Bagaimanapun, para pegawai polis mahu menghenti ucapan mereka daripada diteruskan selepas didakwa "melampau hadnya".

Mereka kemudiannya berucap dalam nada yang agak lebih lembut.

Selepas solat Jumaat, kira-kira 300 orang berarak ke Komtar untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Guan Eng.

Mereka juga bertindak membakar patung Guan Eng di luar bangunan Komtar, dan anggota bomba kemudian memadamkannya.

Sebelum itu, kerajaan negeri telah menaikkan kain rentang yang memaparkan data bantuan yang diberi kepada golongan miskin pelbagai bangsa.

Ia menjelaskan bahawa tindakan mengusir penjaja tanpa lesen di negeri itu oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang adalah dibuat secara saksama.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails