Tuesday, December 29, 2009

Najib : Tak payah siasatla RM100 Billion tu...

Sila baca betul-betul berita ini, apa sebenarnya maksud Najib pada ayat yang aku merahkan tu..

KOTA KINABALU, Dis 29Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata suruhanjaya diraja tidak perlu ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan seorang penulis Barat kononnya bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah membazirkan RM100 bilion.

“Ada saja saranan ditubuhkan suruhanjaya diraja... tetapi dalam hal ini, tak wajar dicadangkan suruhanjaya diraja ditubuhkan semata-mata kerana ada orang menulis sebuah buku.

Apa yang penting ialah bagi kita melihat masa depan. Semua perdana menteri telah memberi sumbangan yang besar.

“Jika tidak, Malaysia tidak akan menjadi maju seperti sekarang sehingga dianggap sebagai satu contoh,” kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Kongres Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) ke-14 di sini hari ini.

Najib yang juga Menteri Kewangan ditanya cadangan penubuhan suruhanjaya itu yang dibuat oleh penasihat DAP Lim Kit Siang bagi menyiasat dakwaan berkenaan.

Buku “Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times” tulisan Barry Wain baru-baru ini menghangatkan polemik dengan dua personaliti, Dr Mahathir dan Lim masing-masing berbalas kenyataan menerusi blog masing-masing hari ini.

Dr Mahathir mahu kerajaan memberi kerjasama dengan menubuhkan suruhanjaya diraja dengan membuka “semua buku” yang berkaitan.

“Saya mempunyai hak untuk membersihkan nama saya. Tun Abdullah (Ahmad Badawi) juga mempunyai hak untuk membersihkan nama beliau. Kerajaan seharusnya bekerjasama dan membuka semua buku (dokumen).

“Tidak harus ada sebarang langkah menutup (kes). Kerajaan telah menyatakan komitmen untuk amalkan ketelusan. Ia harus bertindak untuk menunaikan janji-janjinya,” kata bekas presiden Umno itu dalam tulisan blognya.

Dr Mahathir menafikan jumlah kerugian akibat kes-kes yang disenaraikan oleh Wain dalam bukunya boleh mencecah RM100 bilion.

“Kesemuanya sekali, saya ingat jumlah kerugian jika dijumlahkan kemungkinan mencecah RM10 bilion. Jika kita rugi RM100 bilion, kerajaan sudah tentu berada dalam masalah yang teruk. seterusnya baca di sini.

Apa maksud yang tersirat Najib bila berkata macam ni “Apa yang penting ialah bagi kita melihat masa depan.

Maksudnya , kalau hari ini kita menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat pembaziran atau penyelewengan yang telah dilakukan pada era Mahathir tu, nanti pada masa depan akan ada pula suruhanjaya diraja yang akan ditubuhkan bagi menyiasat penyelewengan di era Najib pula..

Jadi bila tiada suruhunjaya diraja ditubuhkan bagi menyiasat penyelewengan atau pembaziran oleh Mahathir itu, Najib mengharapkan dimasa hadapan jika UMNO/BN masih memerintah tiada jugalah ditubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat penyelewengan atau pembaziran yang dilakukan oleh beliau sekarang.

Tiada suruhanjaya diraja bagi menyisat kes Altantuya dan tiada juga suruhanjaya diraja bagi menyiasat komisyen KD Altantuya

Jauhnya pandangan Najib ni ya.. Bijak.. Bijak..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails