Sunday, November 29, 2009

Kes Duit Haram : Mohamad Hasan akan ditendang turun oleh kawan-kawannya..

Khabarnya.. pemimpin-pemimpin UMNO Negeri Sembilan akan menggunakan dakwaan pemindahan wang secara haram sebagai senjata untuk menendang turun Menteri Besar mereka Datuk Seri Mohamad Hasan , yang kesnya sedang disiasat oleh Bank Negara Malaysia.

"Kami percaya bahawa tidak ada gunanya membiarkan isu ini dieksploitasi oleh pihak pembangkang, pimpinan harus mengambil tindakan, sekarang kita hanya menunggu presiden kembali," kata seorang ketua bahagian Negri Sembilan .

Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak sekarang menghadiri Mesyuarat Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) 2009 di Port of Spain, Trinidad dan Tobago.

Mohamad, yang menjadi Mentri besar pada tahun 2004, sedang disiasat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) kerana dipercayai secara haram telah memindahkan dana sebanyak RM10 juta yang entah dari mana diperolehinya ke London melalui money changer, Salamath Ali.

Seorang pembantu Mohamad berkata siasatan BNM ini tidak ada kaitan dengan majikannya.

"Siasatan terhadap Pengurup Wang itu tidak melibatkan Datuk,” kata seorang pembantunya.

Seperti biasa yang diamalkan oleh UMNO/BN yang sering menyalahkan pihak lain bila timbul sesuatu masaalah, Mohamad juga dikatakan telah menyalahkan kakitangannya kerana menggunakan khidmat Penggurup Wang tersebut.

MP Batu Tian Chua mendedahkan perkara tersebut setelah pihak dari Bank Negara Malaysia berkata Money Changer Salamath Ali telah melanggar Pasal 30 dari Undang-Undang Mengubah wang 1998 dan lesennya telah dilucutkan pada 26 Okt.

Pemimpin-pemimpin UMNO telahmemulakan gerakan mereka sekarang untuk mengelakkan masalah ini daripada dieksploitasi oleh pihak pembangkang.

"Dia sudah tidak disukai oleh 80 peratus daripada ahli UMNO di sini, jadi kes ini tidak akan diabaikan," kata ketua bahagian.

Pemimpin UMNO Negeri juga telah berkata “Meskipun berita tentang isu pemindahan Wang secara haram ini telah digelapkan oleh Media-media Pro BN, Isu ini telah sampai keakar umbi melalui sms.

"Ahli UMNO Jempol, Jelebu, Rembau mereka ini tidak mengakses internet, jadi pada awalnya hanya pegawai kerajaan negeri memperkatakannya, kemudian mereka mula menghantar SMS pada 'kes duit haram MB'," katanya.


Berita asal dari sini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails