Monday, November 30, 2009

Gambar : Beruk-beruk berdemo dan membakar foto Lim Guan Eng!

Sekumpulan kira-kira 100 beruk-beruk yang menyokong Pemuda BN telah berkumpul di depan bangunan DUN Pulau Pinang tengah hari tadi dan seekor dalam kumpulan itu membakar foto Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Aku guna perkataan beruk bagi menggantikan perkataan orang kerana suatu masa dulu Khairy Jamaluddin Ketua Pemuda UMNO telah menggunakan perkataan beruk-beruk kepada penyokong Pakatan Rakyat yang telah menyertai perhimpunan BERSIH. kalau dah lupa klik sini
Dikepalai oleh ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Norman Zahalan, tunjuk perasaan itu bermula kira-kira 12.15 tengah hari dan berakhir hampir sejam kemudian ketika sidang DUN Pulau Pinang sedang berlangsung hari ini.

Kononnya ia dianjurkan sebagai membantah pentadbiran kerajaan negeri yang didakwa "tidak cekap dan teragak-agak" membuat keputusan bagi menyelesaikan masalah rakyat dan juga gagal menunaikan janji pilihan raya umum 2008.

Mungkin sebenarnya ianya dianjurkan bagi mengembalikan ingatan Rakyat tentang keujudan Pemuda BN yang semakin dilupakan. Tindakan itu juga bolehlah ditafsirkan sebagai meraih populariti dan juga publisiti murahan..Dan menyentuh mengenai kejadian membakar foto Lim Guan Eng, seperti biasa.. Ketua Pemuda Gerakan negeri Oh Tong Keong menunjukkan sikap baling batu sembunyi tangan yang diamalkan oleh BN dengan menjelaskan insiden membakar poster Lim bukan tindakan Pemuda BN tetapi seorang penduduk Kampung Buah Pala yang turut hadir di situ.

Beliau juga telah berkata "Saya telah cuba menghalangnya (berbuat demikian) tetapi keadaan menjadi tidak terkawal," walaupun didalam gambar diatas menunjukkan tiada siapapun yang menghalang Pemuda? itu membakar foto Lim Guan Eng.

Sumber berita dari sini
Sumber gambar dari sini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails