Saturday, August 8, 2009

90% Mahu ISA dimansuhkan!!

Objektif KDN menjalankan kaji selidik ISA di laman webnya ialah untuk mendapat maklumbalas rakyat.Dalam erti kata lain mereka mahu tahu apa kata rakyat dan keputusan undian yang dijalankan di Website Kementerian Dalam Negeri, hingga hari ini 8/08/09 jam 1.11 pagi menunjukkan bahawa 90% pengundi mahu ISA dimansuhkan...


Tunggu apa lagi Hishamuddin??
Penyelaras Suara Rakyat Malaysia SUARAM, Nalini Elumalai berpendapat maklum balas terhadap soalselidik KDN itu jelas menunjukkan rakyat kini sedar dan menolak akta zalim itu daripada terus digunakan dalam sistem perundangan negara ini.

"Bila saya tengok laman web KDN saya terus undi dan saya kagum sebenarnya. Saya selalu pergi laman web PDRM dan semuanya lebih pada PDRM. Bila saya tengok jumlah undian itu saya terkejut. Hebatnya orang undi. 90% kata ISA sudah tidak relevan dan perlu di mansuhkan dan yang paling penting mereka kata ISA adalah zalim. ISA bukanlah untuk keselamatan negara sebenarnya. Kewujudan ISA sebenarnya buatkan kita rasa tidak selamat. Saya rasa tidak selamat sebab ISA. Bukan ISA yang buat saya rasa selamat," ujar Nalini.

Nalini juga berpendapat, langkah KDN membuat tinjauan kaji selidik ini sebenarnya memakan diri sendiri apabila hasil undian yang didapati tidak seperti yang mereka harapkan dan ia sesuatu yang memalukan pihak kerajaan yang terus berdegil mempertahankan akta itu .

"It's like a shame to govement and we proud. Kita bangga. Kerajaan malu sebab dia punya laman web orang datang tengok. It's a shame to Najib, it's a shame for hishamuddin," katanya lagi.

"Bagi saya, saya bangga sebab rakyat sudah bercakap. Sebelum ini, isu ISA adalah isu yang paling takut rakyat cakapkan. Tapi kini rakyat berani cakap. Ini kejayaan kerana orang turun. Kita tidak perlu malu tapi kita perlu bangga. Bagaimana satu suara rakyat bersuara menuntut penghapusan undang- undang zalim. Kerajaan sudah sekat banyak benda," katanya.

Perdana Menteri Najib Razak sebelum ini lantang melaungkan slogan IMalaysia, Rakyat didahulukan Pencapaian diutamakan. Namun Najib sekali lagi dimalukan apabila pelbagai pihak bertanya mengapa suara rakyat yang menuntut pemansuhan akta yang tidak lagi relevan ini langsung tidak dipedulikannya ?

"Tapi kalau dia tidak mahu dengar, bermakna slogan yang dia laungkan itu bohong. What you mean IMalaysia ? Yang berkumpul hari itu 1Malaysia. Melayu, Cina India, semua ada. Dia tidak dahulukan rakyat. Dia dahulukan kepentingnnya. Semua perdana menteri tidak dahulukan rakyat. Jika tidak mengapa mereka tidak mansuhkan akta zalim ini?" Soalnya.

Dan seperkara lagi yang menghairankan ialah hujah pihak yang menyokong ISA mengatakan kononnya Amerika Syarikat dan United Kingdom merujuk kepada ISA dalam merumuskan akta pencegahan keganasan lantas kata kumpulan pro ISA, Malaysia tidak perlu bertolak-ansur dalam mengekalkan ISA.

"Bagi saya, isu ISA zalim. Zalim tetap zalim. You celup dari Malaysia, Singgapura atau mana- mana negara. Zalim tetap zalim. Mungkin di United Kingdom akan lebih pro hak asasi manusia. Di US dan UK, mereka kena lebih berhati- hati. Sebab kesedaran hak asasi rakyat mereka tinggi. Di Malaysia kita tidak dididik begitu. Kita hanya dididik untuk tunduk pada orang," komen Nalini.

"Saya rasa di UK atau mana- mana negara yang guna akta ini tidak perlu kita banggakan tapi memalukan sebab kita cipta sesuatu akta yang salah dan tidak patut dilakukan," kata Penyelaras SUARAM itu.

itu petikan berita dari TVAntara.


Kini rakyat sudah bersuara. Rakyat menolak ISA dan ini telah disampaikan kepada KDN. Persoalannya ialah adakah KDN , dan khususnya kerajaan pimpinan Najib Razak mahu dengar gesaan rakyat ?


Tapi korang kena faham betul-betul ayat ini "This survey is not scientific and reflects the opinions of only those Internet users who have chosen to participate. The results cannot be assumed to represent the opinions of Internet users in general, nor the public as a whole. Neither this website or its sponsors are responsible for content, functionality or the opinions expressed therein."

Kalau dah kata keputusannya tidak boleh dianggap sebagai pendapat pengguna Internet dan masyarakat keseluruhannya.. buat kaji selidik buat apa?

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails