Friday, July 24, 2009

Apa yang tidak gagal di Pahang??


KUANTAN, Julai 22 — Datuk Seri Adnan Yaakob, Menteri Besar Pahang melahirkan kekecewaannya kerana kegagalan hub industri halal yang direncanakan di Gambang dekat sini. Gagasan hub industri halal ini terkandung dalam cetak biru Koridor Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Kekecewaan Adnan ini dinyatakan beliau dalam sidang akhbar sempena Seminar Pembangunan Industri Halal Nasional anjuran Kerajaan Negeri, Standards Malaysia dan Biro Korporat Dewan Perdagangan Islam Malaysia di sini semalam.

Menurut beliau, syarikat yang diberi kepercayaan untuk memulakan projek hub halal tersebut telah gagal memajukan kawasan Gambang sepertimana diharapkan, walaupun Kerajaan Negeri bersedia untuk bekerjasama.Sebenarnya bukan itu saja yang gagal...

~Di kawasan yang sama, Gambang, pernah dirancang untuk dibangunkan apa yang dipanggil sebagai “MEC City” namun ia terbengkalai begitu sahaja sehinggalah bangunan-bangunan yang dibina di situ diambil-alih oleh UMP (Universiti Malaysia Pahang) sebagai kampus sementara mereka sementara menunggu kampus tetap di Pekan siap.

~Kerajaan negeri Pahang sendiri, melalui anak-anak syarikatnya banyak menghasilkan buah tangan yang gagal, yang terus wujud sebagai bukti di tengah bandar Kuantan sekarang adalah bangunan Samudera Riverview Hotel yang sedang memburuk.

~Penyitaan Astana Golf and Country Club juga satu lagi bukti kegagalan projek perniagaan Kerajaan Negeri, setelah tidak berupaya melangsaikan tuntutan hutang selepas diskaun berjumlah RM40 juta.

~Selain projek-projek pembangunan, Kerajaan Negeri Pahang turut dilihat seringkali berhadapan dengan kegagalan bila menjalankan urusan dengan syarikat-syarikat swasta

~Natijah dari kegagalan ini membuatkan Pahang sentiasa disaman. Yang terbaru adalah dari Spag’n Plantation Sdn Bhd dan Upayapadu (M) Sdn Bhd dengan saman masing-masing berjumlah RM209 juta RM24 juta. Sebelum itu dengan Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd (SGM) yang jumlahnya adalah RM63 juta.


Kesimpulan dari projek-projek yang gagal ini ialah Kerajaan Negeri Pahang yang dikuasai oleh UMNO/BN telah gagal mengurus tadbir negeri Pahang dengan baik..

Bila dah gagal tu.. buat apa nak terus memerintah?? Bubar saja lah DUN Pahang tu..

Sumber berita : The Malaysian Insider

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails